Slovanská epopej Foto: archiv

Spojené síly chtějí dohodu s Johnem Muchou: Slovanská epopej by mohla být na 25 let v Savarinu

Slovanská epopej Alfonse Muchy by mohla být podle koaličních Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) dočasně vystavena v budovaném paláci Savarin na Václavském náměstí. Plátna by se tam nastěhovala po pětileté výpůjčce do Moravského Krumlova na maximálně 25 let. Na Prahu se s návrhem obrátil investor stavby, firma Crestyl. Novinářům to dnes řekli zástupci Spojených sil. O záměru budou jednat s koaličními Piráty a Prahou Sobě. Praha dosud nemá pro epopej výstavní prostory a plátna jsou v depozitáři. Cyklus tvoří 20 velkých pláten, která Mucha od roku 1910 maloval 18 let.

Praha loni v prosinci prohrála spor, kdy Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že vlastníkem cyklu není Praha, a vyhověl tak žalobě vnuka malíře, Johna Muchy. Rozsudek není pravomocný a město již dříve prohlásilo, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Zastupitelé také loni rozhodli, že půjčí plátna na pět let na zámek do Moravského Krumlova.

„Václavské náměstí není padlé jen tím, že je tam dožitá dlažba a snížená kvalita veřejného prostranství, ale významným způsobem padly také obsahy domů,“ řekl náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09).

Případné umístění obrazů má několik podmínek. „Investor musí respektovat dopravní omezení, které neumožní vjezd autobusů do prostoru Václavského náměstí. Druhou podmínkou je urovnání soudního sporu s Johnem Muchou, který chce zneplatnit vlastnictví magistrátu ke Slovanské epopeji,“ řekl předseda zastupitelů Spojených sil a europoslance Jiří Pospíšil (TOP 09).

Zmíněné řešení by podle Pospíšila a předsedy magistrátního výboru pro kulturu Jana Wolfa (KDU-ČSL/Spojené síly) umožnilo Praze zabránit tomu, že by po výpůjčce do Moravského Krumlova plátna putovala zpět do depozitáře. Město by také získalo čas na stavbu své budovy pro trvalé umístění pláten.

Město by zároveň řešilo spor s Johnem Muchou. Podle Wolfa a představitele firmy Crestyl Simona Johnsona Mucha přislíbil ukončení sporu v případě, že plátna budou vystavena v Praze na místě, se kterým on bude souhlasit. S Muchou firma již několik měsíců jedná. „Náš záměr je plně v souladu s rodinou Johna Muchy,“ řekl Johnson.

Zda se plátna a za jakých podmínek budou do Savarinu stěhovat, není jasné. Jedná se o postoj Spojených sil, který chtějí projednat s koaličními partnery.

Projekt Savarin vzniká na 1,7 hektaru velkém pozemku mezi Václavským náměstím, Panskou a Jindřišskou ulicí. V minulosti zde byla mimo jiné tiskárna a další provozy. Uprostřed má vzniknout zahrada větší než Františkánská zahrada. Přístup do výstavních prostor by byl zajištěn také novým výstupem z metra, který se investor zavázal vybudovat. Výstavní prostory pro epopej by mohly být 3500 až 6000 m2. „Ta velikost zajišťuje světovou úroveň,“ řekl Johnson.

Cyklus obrazů tvoří 20 velkých pláten, která Mucha maloval od roku 1910 dalších 18 let a věnoval je Praze. Od roku 2010 je epopej kulturní památkou. Obrazy jsou nyní v depozitáři Galerie hlavního města (GHM).

Prvních 11 pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v pražském Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízela úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu. Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře. Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově. Po roce 1989 ale zámek, kde dříve sídlilo mimo jiné železniční učiliště, chátral.

(čtk)