V případě Turecka rozhodl štrasburský soud za šest dekád ve 3742 kauzách Foto: Pixabay

V porušování lidských práv podle ESLP vede od roku 1959 Turecko

Turecko bylo v posledním více než půlstoletí státem, který z evropských zemí nejvíce porušoval lidská práva, pokud jde o verdikty Evropského soudu pro lidská práva (ESLP). Informoval o tom dnes opoziční server Ahval s odkazem na statistiku ESLP. Dalšími v tabulce s počty verdiktů, v nichž tento soud ve Štrasburku v letech 1959 až 2020 shledal porušení práv, jsou Rusko, Itálie, Ukrajina a Rumunsko.

V případě Turecka rozhodl štrasburský soud za šest dekád ve 3742 kauzách, z toho ve 3309 případech shledal porušení lidských práv. Nejčastěji za tu dobu Turecko podle ESLP porušilo právo na spravedlivý proces, druhým nejčastějším prohřeškem bylo porušení práva na osobní svobodu.

Za loňský rok porušilo Turecko lidská práva v 85 z 97 případů, o nichž ESLP rozhodl. Nejčastěji šlo o porušení práva na svobodu vyjadřování, následované porušením práva na svobodný proces. V loňském srovnání zemí ale bylo Turecko druhé za Ruskem, třetí byla Ukrajina následovaná Rumunskem.

V případě České republiky rozhodoval ESLP podle tabulky na svých stránkách celkem dosud ve 235 případech; porušení lidských práv shledal ve 191 z nich. Nejčastěji (81 případů) šlo o porušení práva na rozumnou délku soudního procesu, následované porušením práva na spravedlivý proces (70 kauz).

ESLP je soudním orgánem zřízeným při Radě Evropy (RE) k zajištění plnění závazků vyplývajících z úmluvy RE o ochraně lidských práv a základních svobod. Každá země RE je v něm zastoupena jedním soudcem.

(čtk)