Vrchní soud v Praze navrhl JUDr. Roberta Fremra na post soudce Ústavního soudu Foto: Vrchní soud v Praze

Vrchní soud v Praze posílí od dubna Robert Fremr

Současný první místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr se chce po návratu do Česka podílet na vedení Vrchního soudu v Praze. Předseda vrchního soudu Luboš Dörfl již Fremrovo jmenování místopředsedou soudu předjednal s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO). Soud to dnes uvedl v tiskové zprávě. Nové funkce by se měl Fremr ujmout k 1. dubnu letošního roku.

Fremr se po ukončení působení v Haagu původně plánoval vrátit k Nejvyššímu soudu. Svůj záměr změnil poté, co jej Dörfl oslovil s nabídkou podílet se na zvýšení odborné úrovně a prestiže pražského vrchního soudu.

„Na vrchním soudu jsem strávil jako soudce 15 let, soudil jsem zde své největší případy, mám k němu proto stále osobní vztah. Projekt pana předsedy, tak jak mi ho představil, se mi jeví jako ambiciózní a velmi náročný. Ale právě takové výzvy mne vždy nejvíce lákaly,“ uvedl Fremr. Věří, že ve funkci uplatní své zkušenosti z vedení Mezinárodního trestního soudu.

„JUDr. Fremr je osobnost s vysokou odbornou i morální autoritou a já si od naší spolupráce slibuji velký pokrok v mém záměru rozvoje Vrchního soudu v Praze,“ vzkázal Dörfl.

Fremr má z pozice místopředsedy realizovat projekt odborných stáží soudců krajských soudů, zapojit se má také do činnosti vedoucí ke sjednocování judikatury. Dalším jeho úkolem bude vybudování analytického oddělení a oddělení mezinárodní justiční spolupráce.

Ministryně Benešová loni Fremra doporučovala prezidentu Miloši Zemanovi jako nového předsedu Nejvyššího soudu. Tento návrh podporovala i řada odborníků. Zeman si ale vybral Petra Angyalossyho. Benešová následně uvedla, že při prezidentově rozhodování hrál roli i věk obou soudců – Fremrovi je nyní 63 let, Angyalossymu 56. Někteří opoziční politici kritizovali, že Zeman nepostupoval transparentně a jméno nového šéfa Nejvyššího soudu do poslední chvíle tajil. Bývalá předsedkyně instituce Iva Brožová tehdy označila nejmenování Fremra za politováníhodné. Podle ní byl evidentně nejlepším kandidátem a jakákoliv jiná volba působí jako politizace funkce. Angyalossy se proti tomu ohradil.

(čtk)