Předseda KS v Plzni podal na svou místopředsedkyni dvě kárné žaloby Foto: Petr Dimun

Spor o vedení senátu: Předseda soudu neuspěl s kárnou žalobou na místopředsedkyni

Předseda Krajského soudu v Plzni (KS) Alexandr Krysl neuspěl ve čtvrtek u kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) s kárnou žalobou na místopředsedkyni KS Soňu Kacovskou. Krysl spatřoval její kárné provinění v tom, že nerezignovala na předsednictví senátu, ačkoliv funkci fakticky nevykonává.

Do funkce předsedkyně jednoho z odvolacích senátů jmenoval Kacovskou v září minulého roku ještě Kryslův předchůdce ve funkci Miloslav Sedláček. A to přesto, že se jmenováním Kacovské (která funkci místopředsedkyně KS vykonává od roku 2014, kdy vyhrála výběrové řízení) předsedkyní senátu vyslovila nesouhlas soudcovská rada plzeňského krajského soudu.

Jak vyplynulo z dokazování před kárným senátem, soudcovská rada nezpochybňovala odborné kvality Kacovské, ale aktuálně nebylo podle rady na tuto agendu dalšího předsedy senátu potřeba. A především, Kacovská by „předběhla“ zasloužilejší kolegy. S funkcí předsedy senátu se pojí mj. příplatek, který aktuálně činí přibližně 10 tis. Kč měsíčně. Ten ovšem Kacovská nepobírá, neboť jí příslušní příplatek za funkci místopředsedkyně.

Podle předsedy Krysla si převzala Kacovská jmenování předsedkyní senátu, ačkoliv si byla vědoma skutečnosti, že nemůže tuto funkci jako samosoudkyně na insolvenčním úseku vykonávat. A když byla na tuto skutečnost upozorněna a vyzvána k rezignaci, neučinila tak. Takové jednání je podle Krysla v rozporu se zákonem o soudech a soudcích, který spojuje předsednictví senátu s organizováním jeho práce.

Krajský soud v Plzni vede Alexandr Krysl Foto: Tiskový odbor KS v Plzni

Ve svědecké výpovědi před kárným senátem bývalý předseda soudu Sedláček uvedl, že ho negativní stanovisko rady překvapilo. „Má praxi od roku 1994, je dobře hodnocena, má na starosti největší úsek krajského soudu, zvládala velké případy insolvencí, na nichž vázly stovky dalších věcí. Plně splňovala kvalifikaci pro jmenování a bylo to v rámci systemizace,“ vysvětlil své důvody Sedláček kárnému senátu. Doplnil, že nemohl předpokládat, jak se k tomu nový předseda postaví a pokud by to tušil, Kacovské by „pustil“ změnou rozvrhu práce alespoň částečný nápad, aby mohla funkci předsedkyně senátu vykonávat.

Válka na KS v Plzni?

V rámci své výpovědi se bývalý předseda Sedláček vyjádřil i kriticky na adresu svého nástupce. „Řekl jsem mu popravdě, že druhý kandidát mohl dát okresním soudům i krajskému soudu více, moje chyba. Zjistil jsem z rozhovoru s ním, že to úplně není v pořádku s kompetencemi pro převzetí soudu. Představy současného pana předsedy byly někdy, podle mne, i mimo zákon. Utvrdil jsem se na poslední poradě vedení v září, kdy jsem se ho zeptal, kdo budou noví místopředsedové. Odmítl mi toto sdělit, jen jsme se dozvěděli z novin, že vedení bude genderově vyvážené,“ uvedl Sedláček.

Napětí mezi bývalými kolegy z vedení soudu (současný předseda Krysl byl Sedláčkovým místopředsedou pro správní úsek) bylo zřejmé z odpovědí Sedláčka na otázky, které mu posléze Krysl pokládal.
V jednu chvíli musel být předsedkyní kárného senátu Miluší Doškovou Sedláček upozorněn, že kárně žalovaným není Krysl. Situace pak vygradovala, když Krysl položil dotaz na to, proč podobně, jako Kacovská, byla předsedkyní senátu bez agendy jmenována i bývalá ústavní soudkyně Vlasta Formánková.

Bývalý předseda KS v Plzni Miloslav Sedláček Foto: Eva Paseková „Vrátil jsem jí některé výhody, které jste jí odebral, například parkovací místo. Řešil jsem, kam s ní, je to přeci jen bývalá ústavní soudkyně. Vyjádřila přání se věnovat konkrétní agendě jako předsedkyně senátu, jmenoval jsem jí proto jako bývalou ústavní soudkyni předsedkyní senátu, pak vyjádřila zájem věnovat se restitucím. Z funkce předsedkyně senátu na příslušném úseku jsem jí neodvolával,“ prohlásil Sedláček. Na dodatečný dotaz Krysla, proč ovšem neučinil příslušné změny v rozvrhu práce tak, aby bylo možné funkci předsedkyně senátu vykonávat, Sedláček uvedl, že ho o to měl sám Krysl žádat. Podle Sedláčka…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Dimun