Senátní výbor pro záležitosti EU se ke zmíněnému omezení postavil negativně Foto: Pixabay

Stát rozšíří centrální evidenci účtů obyvatel a firem o elektronické peníze

Povinnost denně hlásit do centrální evidence účtů vznik nebo změny účtů, které pro obyvatele a firmy vedou banky, se rozšíří o další instituce. To zasáhne vydavatele elektronických peněz i poskytovatele platebních služeb malého rozsahu. Denní hlášení České národní bance se rovněž rozšíří o údaje o pronajatých bezpečnostních schránkách. Stát takto dostává desítky milionů záznamů o účtech, stojí ve zprávě k návrhu novely vyhlášky.

Vyplývá to z návrhu novely vyhlášky k provedení zákona o centrální evidenci účtů. Vyhláška ponechává povinnost předávat do evidence státu identifikátory datových schránek a jejich změny.

Centrální evidence účtů je centrální databází základních informací o účtech vedených úvěrovými institucemi pro jejich klienty, tedy pro fyzické nebo právnické osoby či jiné uspořádání (např. svěřenské fondy). Provozovatelem CEÚ je ČNB, uvádí se v důvodové zprávě.

„V České republice je takový registr v provozu již od 1. 1. 2018, dochází pouze k menším úpravám zákona tak, aby bylo dosaženo souladu s požadavky směrnice,“ vysvětluje důvodová zpráva.  Nově přidané údaje jsou transpozicí V. směrnice Evropské Komise, tzv. směrnice AML. Je to evidence pro policii, celníky i tajné služby Proč stát denně dostává informace o bankovních účtech obyvatel a firem a jejich změnách? „Účelem CEÚ je podpořit činnost Finančního analytického úřadu, orgánů činných v trestním řízení, zpravodajských služeb, Finanční správy České republiky a Celní správy České republiky. CEÚ poskytuje oprávněným žadatelům na základě jejich žádostí přehled účtů, které jsou vedeny u úvěrových institucí v České republice k osobám, které jsou…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová