Antigenní testy Foto: Pixabay

Testování na Krajském soudu v Hradci Králové covid neodhalilo, v Ostravě byli dva pozitivní

Testování zaměstnanců Krajského soudu v Hradci Králové na covid-19 dosud nákazu neodhalilo. Soud začal testovat v pondělí 15. března. Využívá k tomu samotesty ze Státních hmotných rezerv distribuované prostřednictvím ministerstva spravedlnosti a zajištěné prostřednictvím smluvního lékaře. Uvedl to mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek. Na Krajském soudu v Ostravě zjistili dva pozitivní.

Krajský soud má pobočku v Pardubicích. Pro testování byla v každé soudní budově vyhrazena místnost, ve které zaměstnanci provádějí testy sami pod dohledem pověřených pracovníků soudu. Veřejná odběrová místa Krajský soud v Hradci Králové nevyužívá.

„Výsledky testů předáváme smluvnímu lékaři, který je zanese do databáze. Lékař se na testování nepodílí. Testování probíhá tak, aby byl každý ze zaměstnanců otestován alespoň jedenkrát týdně prostřednictvím samotestů,“ řekl Kulhánek.

Podle něj bylo tento týden zatím otestováno 214 soudců a zaměstnanců, všichni s negativním výsledkem. „Dochází k testování soudců a zaměstnanců včetně přísedících, návštěvníci soudu z řad veřejnosti testování nepodléhají,“ uvedl Kulhánek.

Soud funguje v současnosti z důvodu opatření proti šíření koronaviru v omezeném režimu. Muselo být odročeno několik jednání a hlavních líčení.

„Od uzávěry okresů počet jednání výrazně klesl, jedeme nyní tak z jedné třetiny. Nadále musí být zajištěn nezbytný a neodkladný výkon soudní pravomoci, zejména ve věcech s lhůtou, jako jsou například rozhodování o vazbách nebo o návrzích na nařízení předběžného opatření,“ řekl Kulhánek.

U krajského soudu působí 315 soudců a zaměstnanců, z toho 200 na pracovišti v Hradci Králové.

Testování v jednačce

Krajský soud v Ostravě začal testovat své zaměstnance na covid-19 v největší jednací síni v budově v centru Ostravy otestoval 257 z nich. Pozitivní byli dva. Dnes dopoledne testování pokračovalo. Výsledky budou známy později odpoledne. Testování se bude opakovat jednou za týden. Uvedl to mluvčí soudu Igor Krajdl.

Soud dostal antigenní testy ze Státních hmotných rezerv. Podle Krajdla byly původně nakoupeny pro školy. „V úterý jsme během necelých čtyř hodin provedli 257 testů. Dva vzorky byly pozitivní. U deseti kolegů se test opakoval pro neprůkaznost,“ řekl Krajdl s tím, že dnes testování pokračovalo. Krajský soud Ostrava zaměstnává v Ostravě více než 420 lidí, pobočka v Olomouci má asi 240 zaměstnanců.

Soud testuje pouze své zaměstnance. Negativní testy od lidí, kteří jej navštěvují, nepožaduje. „Žádat jej můžeme jen od našich zaměstnanců. Ale například státní zástupci se testují samostatně a veřejnost k nám s ohledem na omezení pohybu obyvatel nesmí,“ vysvětlil.

Soud nyní pracuje v omezeném režimu. „Řídíme se doporučením ministerstva spravedlnosti. Konají se jen neodkladné věci. Například rozhodování o vazbě či případy týkající se péče o děti. Konají se i jednání s malým počtem účastníků, u kterých jsme schopni dodržet dvoumetrové rozestupy,“ uvedl mluvčí. Naopak se odročují kauzy, které mají více obžalovaných.

(čtk, epa)