Foto: Pixabay

Za propagaci terorismu na internetu má jít muž ze Znojma na šest let do vězení

K šesti letům vězení za propagaci terorismu odsoudil dnes Krajský soud v Brně muže, který v internetové diskusi schvaloval teroristický čin z roku 2019 na Novém Zélandu. Uvedl to server iDnes.cz. Rozsudek není pravomocný, odsouzený se podle webu chce odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci. V souvislosti se schvalováním útoku na dvě mešity v novozélandském Christchurchi řešily české soudy víc podobných případů, obžalovaní ale dosud dostávali podmíněné tresty.

Pravicový extremista z Austrálie zastřelil v březnu 2019 při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu.

„Jak jim chutná jejich medicína. Dobrá práce???!“ napsal odsouzený Benedikt Čermák pod nahrávku zveřejněnou na internetu. Před soudem se bránil, že nešlo o schvalování trestného činu, nýbrž o výzvu k zamyšlení.

„Nesouhlasím s činem. Byl to komentář na to, že teď se karty obrátily a najednou je tu jiný psychopat, který střílí na muslimy,“ citoval jej iDnes.cz. Soudce se s tímto tvrzením neztotožnil. „Obžalovaný nevyjádřil lítost nad činem, ale jen nad sebou samým. Z toho samotného znění komentáře jde odvodit, že se nejednalo o kritiku, ale o pochvalu,“ řekl podle iDnes.cz soudce při odůvodnění verdiktu.

Krajský soud v Plzni uložil letos v únoru za podobný internetový komentář k témuž útoku třicetiměsíční podmíněný trest s tříletou zkušební dobou odsouzenému Michalu Trykarovi.

Ondřej Pudil ze Žďáru nad Sázavou napsal do internetové diskuse příspěvky, kde mimo jiné chválil, jakou střelec v mešitách zvolil ráži, a litoval, že si útočník nekoupil větší zásobníky. Za to dostal loni tříletý podmíněný trest. Tříletý podmíněný trest dostal za schvalování útoku na Novém Zélandu i padesátiletý Václav Klestil. „Konečně měl někdo koule a ukázal, jak se na Mohamedány musí. Dobrá práce,“ napsal na facebooku.

Za podporu a propagaci terorismu dostala dvouletý podmíněný trest od Pražského městského soudu i Renata Pelikánová za výroky na facebooku. „Tak tohle je velký frajer, kéž by nás takových bylo víc, když s těma sviněma muslimskýma vlády nic nedělají a ještě jim ustupují,“ napsala a dodala, že muži děkuje za odvahu.

(čtk)