Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) Foto: Úřad vlády

Arenberger: Ministerstvo vydá novou verzi opatření, které zrušil NSS

Ministerstvo zdravotnictví nahradí novou verzí opatření proti šíření covidu-19, které dnes s odkladem zrušil Nejvyšší správní soud (NSS). Novinářům to po jednání vlády řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Úřad se podle něj zatím neměl možnost s plným zněním rozsudku seznámit. Je optimistou v tom, že i rozhodnutí soudu umožňuje rozvolňovat pravidla v ČR postupně.

NSS ve čtvrtek oznámil, že zrušil celé opatření ministerstva, které omezuje provoz obchodů, služeb i setkávání lidí. Hlavní vada opatření spočívala v tom, že nebylo vydáno s předchozím, ale až s následným souhlasem vlády. Bez předchozího souhlasu vlády může ministerstvo zdravotnictví podle pandemického zákona vydávat opatření jen tehdy, když hrozí nebezpečí z prodlení, což v tomto případě nedoložilo.

Zásah však má několikadenní odklad, vstoupí v platnost čtvrtý den po právní moci soudního rozhodnutí, tedy po jeho doručení aktérům. Ministerstvo může opatření tedy ještě změnit tak, aby odpovídalo nárokům soudu. Pokud by to neudělalo, restrikce přestanou platit. Rozhodnutí o návrhu advokáta Zdeňka Koudelky padlo neveřejně, soudci NSS dnes výsledek oznámili na tiskové konferenci

Arenberger řekl, že se ministerstvo zatím s textem rozhodnutí nemohlo seznámit a vychází pouze z vyjádření soudců na webu. „Jednalo se především o procesní vadu, která měla spočívat v tom, že jsme dostatečně nezdůraznili, proč jsme vydali toto mimořádné opatření předtím, než rozhodla vláda,“ uvedl. Bylo to podle něj kvůli tomu, že se v Děčíně objevila brazilská mutace covidu-19. Resort proto opatření nahradí novým.

Soud zkritizoval také některá dílčí ustanovení opatření. Například uvedl, že omezování počtu lidí na akcích se nesmí týkat rodinných setkání, návštěv rodičů či sourozenců. Mimo nouzový stav také nelze omezovat počet lidí na demonstracích či shromážděních pod širým nebem, upozornil.

V kostelech lze podle soudu stanovit hygienické podmínky pro mše, ministerstvu však nepřísluší zasahovat do liturgických forem náboženských projevů, konkrétně jsou nepřípustné zákazy hromadného zpěvu a stanovení povinnosti při bohoslužbě sedět. Arenberger řekl, že resort z nového opatření vynechá pravidla, která bohoslužby ovlivňují.

(čtk)