Soudkyně měla řídit opilá, vezla dvě malé děti Reprofoto: Tv Nova

Podmínka za jízdu pod vlivem. Vrchní soud rozhodne, komu přidělí případ ústecké soudkyně

Vrchní soud v Praze rozhodne, kdo bude řešit odvolání soudkyně ústeckého krajského soudu Markéty Lehké proti odsuzujícímu rozsudku za jízdu pod vlivem alkoholu. Uvedla to dnes Kateřina Kolářová z Vrchního soudu v Praze. Mostecký okresní soud potrestal Lehkou na konci ledna podmínkou, soudkyně se na místě odvolala.

Odvolání měl řešit ústecký krajský soud, jehož byla Lehká místopředsedkyní. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) ji již dříve dočasně této funkce zbavila a podala na ni kárnou žalobu. „Předseda senátu Krajského soudu v Ústí nad Labem, do kterého byla věc dle rozvrhu práce přidělena, má za to, že v daném případě jsou splněny zákonné podmínky pro existenci důležitých důvodů k odnětí a přikázání věci, a to zejména proto, aby byl bez důvodných pochybností zajištěn požadavek zabezpečení objektivity soudního řízení a spravedlivého rozhodnutí,“ uvedla Kolářová.

O odnětí a přikázání věci rozhodne podle Kolářové pražský vrchní soud, který je nadřízen mosteckému okresnímu a ústeckému krajskému soudu, v řádu dnů.

Hlídka Lehkou zastavila v prosinci 2019 poté, co sledovala její jízdu v Mostě. Při dechové zkoušce ženě policisté naměřili 1,8 promile alkoholu v 17:28. Po pěti minutách naměřená hodnota činila 1,75 promile. S krevním testem Lehká nejprve souhlasila, následně ho jednoznačně odmítla. U soudu řekla, že měla bromhexin a následně si stříkla stopangin. Znalec obžaloby zcela vyloučil, že by naměřené hodnoty byly způsobeny uvedenými léky. Znalkyně obhajoby řekla, že při dechové zkoušce nebyly splněny všechny podmínky nutné pro její správné provedení.

Soud nechal vypracovat revizní znalecký posudek. Z něj podle soudu vyplynulo, že naměřené hodnoty neodpovídají uváděné aplikaci léků v době před dechovými zkouškami. Trest ve výši deseti měsíců podmínečně odložil na zkušební dobu 1,5 roku. Uložil ji zaplatit 150.000 korun a zakázal řízení všech motorových vozidel na dva roky. Postupem znalkyně, která vypracovala posudek pro Lehkou, se zabývá policie.

(čtk)