Exhejtman David Rath Foto. archiv

Rath si na rozhodnutí o omluvě státního zástupce počká, soud jednání odročil

Bývalý hejtman David Rath si bude muset nejméně dalšího půl roku počkat na soudní rozhodnutí o tom, zda se mu stát musí omluvit za mediální výroky státního zástupce v první větvi jeho korupční kauzy. Soudkyně dnes přerušila projednávání žaloby do doby, než ministerstvu spravedlnosti vyprší lhůta k vyřízení Rathovy žádosti o náhradě škody. Hostivický lékař, který si nyní odpykává sedmileté vězení za braní úplatků, požaduje veřejnou omluvu.

Žalobu na ochranu osobnosti podal Rath v roce 2017, a to kvůli rozhovoru, který poskytl státní zástupce Petr Jirát Lidovým novinám. Od té doby se spor vleče, a to nikoliv vinou někdejšího hejtmana. Soudy opakovaně řešily, koho má vlastně bývalý politik zažalovat.

Rozhovor s Jirátem vznikl po prvním z nepravomocných rozsudků v Rathově kauze. Státní zástupce v něm Ratha zkritizoval za obstrukce a chování v jednací síni. Řekl, že Rath lhal do médií, a také že má v zahraničních firmách schované stovky milionů korun z trestné činnosti.

Lékař za to původně žaloval přímo Jiráta, tuto žalobu však soudy zamítly s tím, že ji exhejtman musí nasměrovat na Jirátova zaměstnavatele – středočeské krajské státní zastupitelství. Následně soudy pravomocně zamítly tu část žaloby, v níž se Rath domáhal po zastupitelství omluvy za Jirátův výrok, že lhal do médií. Ohledně zbytku sporu justice Rathovi vzkázala, že musí zažalovat ministerstvo spravedlnosti, nikoliv státní zastupitelství.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dagmar Stamidisová je přesvědčená o tom, že nyní je zapotřebí vyčkat, jak ministerstvo rozhodne o Rathově žádosti o odškodnění za nesprávný úřední postup. Rathův právník Adam Černý na dnešním jednání uvedl, že žádost za klienta podal teprve minulý týden. Ministerstvo má na rozhodnutí šest měsíců.

Stamidisová Černého vyzvala, aby v mezičase upravil Rathovu žalobu tak, aby z ní bylo zřejmé, v čem spatřuje nesprávný úřední postup ministerstva. Jednání následně odročila na neurčito.

Policie Ratha zadržela v květnu 2012 se sedmimilionovým úplatkem, který si nesl v krabici od vína. Soudy pak lékaře uznaly vinným z korupce při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Vedle odnětí svobody mu uložily desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působení ve výkonných funkcích v samosprávě. Nepravomocný rozsudek ve druhé části kauzy Rathovi trest vězení o rok prodloužil a peněžitý trest mu zvýšil na 18 milionů. Rath nyní za mřížemi pracuje jako lékař v brněnské vězeňské nemocnici.

(čtk)