Igor Stříž Foto: Nejvyšší státní zastupitelství

Benešová navrhla Igora Stříže nejvyšším státním zástupcem

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhla vládě jako nového nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, prvního náměstka končícího šéfa žalobců Pavla Zemana. Vyplývá to z dokumentu, který má ČTK k dispozici. Zeman ve funkci skončí 30. června.

„Jsem přesvědčena, že JUDr. Stříž je schopen plně zajistit fungování a další rozvoj, vysokou úroveň odbornosti i zachování nezávislosti Nejvyššího státního zastupitelství a soustavy státního zastupitelství jako celku,“ napsala Benešová vládě. Zmínila, že její návrh podporuje i Unie státních zástupců a že Stříž se svým jmenováním do funkce souhlasí.

Stříž působí jako první náměstek nejvyššího státního zástupce od roku 2011. V letech 1997 až 2007 byl náměstkem vrchního státního zástupce v Olomouci. Má bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, doplnila ministryně. Chce, aby se Stříž funkce ujmul k 1. červenci.

Unie státních zástupců je spokojena

Benešová opakovaně uváděla, že jako Zemanova nástupce navrhne někoho ze soustavy státních zastupitelství. Hledala respektovanou osobnost a avizovala, že půjde o známé jméno. Předesílala také, že Stříž je v jejím užším výběru.

„Jména kariérních státních zástupců, která veřejně zazněla jako vážní kandidáti na funkci nejvyššího státního zástupce, považujeme za kvalitní,“ sdělil ČTK na žádost o reakci na Střížovu nominaci viceprezident Unie státních zástupců Ondřej Šťastný.

Opozice žádala, aby nového nejvyššího státního zástupce vybíral až ministr spravedlnosti z vlády sestavené po podzimních sněmovních volbách. Benešová to ale odmítla, stejně jako požadavek, aby kandidát vzešel z transparentního výběrového řízení. V materiálu pro vládu vysvětlila, že existuje „jednoznačný veřejný zájem na kontinuitě fungování Nejvyššího státního zastupitelství i soustavy státního zastupitelství jako celku“, a proto chce, aby počátek Střížova výkonu funkce bezprostředně navázal na skončení funkce Zemana.

Konzultováno s Bradáčovou a Ištvanem

Mezi východisky, kterými se její výběr řídil, zmínila vysokou odbornost, osobnostní předpoklady a relevantní zkušenosti z působení na vyšších stupních státního zastupitelství, a to včetně zkušeností z působení v jejich vedení. „Konečně se domnívám, že by nejvyšší státní zástupce v zájmu nezávislosti a důvěryhodnosti soustavy státního zastupitelství neměl být spojen se současným či minulým působením ve významných politických funkcích,“ dodala.

Zmínila také, že ve věci vedla „řadu dvoustranných konzultací“ včetně schůzek s oběma vrchními státními zástupci Lenkou Bradáčovou a Ivem Ištvanem.

Podle zákona o státním zastupitelství jmenuje nejvyššího státního zástupce vláda na návrh ministra spravedlnosti. Kabinet Andreje Babiše (ANO) se sejde v pondělí, v Lánech se setká také s prezidentem Milošem Zemanem. Je pravděpodobné, že obsazení funkce šéfa žalobců bude jedním z projednávaných témat.

Stříž byl informován

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý ČTK řekl, že může potvrdit, že první náměstek byl informován paní ministryní o tom, že (ministryně) podává dnešního dne návrh na jeho jmenování do funkce nejvyššího státního zástupce a že další komentář k tomuto poskytovat nebude. Malý dále uvedl, že nevyšší státní zástupce Pavel Zeman nebude návrh v tuto chvíli nijak komentovat.

Zeman oznámil rezignaci na funkci v polovině května. Mezi důvody svého rozhodnutí zmínil i tlaky ze strany Benešové. Opozice žádala, aby nového nejvyššího státního zástupce vybíral až ministr spravedlnosti z vlády vzešlé po podzimních sněmovních volbách.

Kdo je Igor Stříž:

Stříž působí deset let jako náměstek Pavla Zemana, byl v KSČ

Vizitka Igora Stříže, kterého ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhla vládě jako nového nejvyššího státního zástupce:

Vzdělání: vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (1986), získal titul JUDr.

Profesní kariéra: začínal jako čekatel u vojenské prokuratury, později byl vyšetřovatelem a vojenským prokurátorem (1986 až 1993); v roce 1994 se stal státním zástupcem Krajského státního zastupitelství v Ostravě, pracoval u pobočky v Olomouci, v letech 1996 až 2011 působil na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci, mezi roky 1997 a 2007 byl náměstkem; od roku 2011 je prvním náměstkem nejvyššího státního zástupce, v současnosti pod něj spadají odbor trestního řízení, odbor mimořádných opravných prostředků, odbor závažné hospodářské a finanční kriminality a mezinárodní odbor

Ostatní:

– Před rokem 1989 byl Igor Stříž několik let členem KSČ. „Je zapotřebí zkoumat odbornou, tedy profesní zdatnost, ale i morální kvality. Musím říci, že v případě pana náměstka Stříže nemám pochybnosti ani o jedné z těchto složek,“ řekl ke Střížově předlistopadovému angažmá v řadách komunistické strany ale i vojenské prokuratury odcházející nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

– Když v roce 2012 časopis Týden upozornil na jeho působení u obávané předlistopadové vojenské prokuratury, odmítl Stříž, že by se v té době dopouštěl nějakých pochybení. „Ve své profesní kariéře jsem postupoval vždy přísně podle zákona a platné judikatury a rozhodně odmítám, že by mé současné působení u státního zastupitelství mohlo být jakkoli zpochybňováno v důsledku mé profesní minulosti,“ řekl před devíti lety Stříž týdeníku.

– V minulosti na sebe Stříž upozornil také v souvislosti s kauzou stíhání někdejšího lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka, když protestoval proti jeho zastavení. Jako náměstek olomouckého vrchního žalobce Iva Ištvana podal v roce 2007 demisi poté, co Ištvana tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (tehdy ODS) na návrh šéfky NSZ Renaty Vesecké kvůli kauze Čunek odvolal. Ištvan se kvůli odvolání obrátil na soud, se žalobou uspěl a do funkce olomouckého vrchního žalobce se v lednu 2011 vrátil.

– Stříž už se ale náměstkem v Olomouci znovu nestal, na začátku roku 2011 byl totiž novým šéfem Nejvyššího státního zastupitelství jmenován Pavel Zeman, který po několika dnech odvolal náměstky bývalé nejvyšší státní zástupkyně Vesecké. Na jeho návrh pak ministr spravedlnosti Pospíšil jmenoval 6. ledna 2011 na jejich pozice právě Stříže a Stanislava Mečla.


(čtk)