Projekt spočívá v tom, že lidé dostanou cílenou dotaci 400 takzvaných correntů Foto: Starostové a nezávislí

Correnty v Kyjově lidé nejčastěji platí v prodejnách obuvi a lékárně

Za virtuální měnu correnty si lidé v Kyjově nejčastěji kupují boty, následuje útrata v lékárně a obchodech s lokálními produkty. Projekt, jenž má za cíl podpořit místní obchodníky, tam funguje déle než měsíc. Jeho tvůrci se rozhodli pilotní testování v Kyjově ještě o měsíc prodloužit, protože část místních obchodníků nemohla mít koncem dubna otevřeno. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí projektu Corrency Barbora Vaculíková.

Projekt spočívá v tom, že lidé dostanou cílenou dotaci 400 takzvaných correntů, kterou využijí na polovinu nákupu u přihlášených místních obchodníků. Zbytek uhradí ze svého. Platit mohou pomocí občanského průkazu nebo kódu v SMS. Od spuštění lidé provedli téměř 2500 transakcí, třetinu útrat uskutečnili obyvatelé starší 60 let. „Zapojilo se 1573 obyvatel, kteří u místních obchodníků utratili přes 600.000 correntů a část přidali z vlastní úspor. Pro Kyjov to dohromady znamenalo 1,5 milionu korun,“ uvedla Vaculíková.

Spolu s rozvolňováním obchodů a služeb tvůrci pozorovali nárůst transakcí. Podle starosty Kyjova a předsedy Svazu měst a obcí Františka Lukla jsou na projekt pozitivní reakce a zájem dalších obcí o dodávku této služby roste. Podle bude následovat jednání o možné dotační podpoře EU. „Domnívám se, že by část prostředků, byť desetina, mohla být rozdělena pomocí Corrency, protože se jedná o podporu lokální ekonomiky,“ řekl Lukl.

Pilotní projekt je pro radnici zdarma. Na jeho fungování se dotací podílelo ministerstvo průmyslu a obchodu a 800.000 korun pro obyvatele uhradila firma I, Foundation, která projekt vymyslela. Do budoucna doufá, že correnty v jiných obcích budou hradit buď evropské dotace nebo samosprávy či například velké firmy v regionu.

(čtk)