Soudce Ivan Novák Reprofoto ČT

Karlovarský soud znovu uznal vinu chomutovského soudce Nováka

Okresní soud v Karlových Varech v úterý znovu odsoudil chomutovského soudce Ivana Nováka k jednoletému podmíněnému trestu za zneužití pravomoci úřední osoby. Zákaz činnosti na tři roky soud udělil pražskému advokátovi Josefu Douchovi, který byl s Novákem souzen. Oba se odvolali. O rozsudku informoval deník Právo.

Novák i Doucha byli obviněni v roce 2012. Podle policejního vyšetřování se advokát Doucha domluvil s Novákem, za jakých okolností by bylo možné rozhodnout o předčasném propuštění podnikatele a Douchova klienta Tomáše Maliny. Podle obžaloby dostal Novák od Douchy úplatek 80.000 korun.

Oba obžalovaní od počátku vinu popírají, stejně jako předání úplatku. Ačkoli soud jednání obou obžalovaných vyhodnotil jako protiprávní, konkrétní důkazy o předání úplatku chyběly. I proto karlovarský soud v obou případech udělil tresty na dolní hranici trestní sazby.

Po opětovném odvolání obou obviněných bude o případu znovu rozhodovat Krajský soud v Plzni. Podle informací ČTK má Novák pozastavený výkon činnosti soudce a na chomutovském soudu už několik let nesoudí.

(čtk)