Ministryně financí Alena Schillerová Foto: Ministerstvo financí

Vláda stále nemá kandidáta na soudce ve Štrasburku, námitky měla ministryně Schillerová

Česká republika stále nemá kandidáty na funkci soudce Evropského soudu pro lidská práva. Vláda o kandidátní listině dosud nerozhodla, přestože ji ministryně spravedlnosti Marie Benešová na poslední schůzi v pondělí předložila. V kuloárech se spekuluje o tom, že kabinet chce vypsat nové výběrové řízení a ministryně spravedlnosti je takovým návrhem rozezlena.

Spekuluje se o tom, že část kabinetu chce vypsat nové výběrové řízení. S tím ale podle České justice ministryně spravedlnosti nesouhlasí a s komplikacemi vývojem návrhu není spokojena. Marie Benešová České justici sdělila, že kandidáty vládě předložila a brzy tak učiní po doplnění znovu. „Ctím vítěze otevřených výběrových řízení, stejně to bylo i s kandidáty na soudce ESLP. Výběrového řízení na uvolněné místo jsme vyhlásili řádně a včas. Velmi příjemně mě překvapilo, že se přihlásilo sedm kandidátů. Jestli si dobře pamatuju, to dříve nebylo. Vybrali jsme, a vládě předložili první tři nejúspěšnější. Materiál vláda toto pondělí neprojednala, protože do něj doplňujeme informace na základě připomínky paní vicepremiérky Schillerové,“ uvedla. Zda je ve hře nové výběrové řízení více nekomentovala. Ministryně financí Schillerová na dotazy České justice nereagovala a není tak jasné, co konkrétně ji na návrhu předloženém ministerstvem spravedlnosti vadilo.

Jako kandidáty na místo soudce ESLP výběrová komise doporučila vládě soudce Nejvyššího soudu Pavla Simona, ústavní soudkyni Kateřinu Šimáčkovou a soudce Nejvyššího správního soudu Tomáše Langáška. Ve výběrovém řízení podle něj neuspěl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který je ale náhradníkem.

Nový soudce za Českou republiku by měl do funkce ve Štrasburku nastoupit od listopadu. Nahradí Aleše Pejchala, kterému skončí devítiletý mandát.

Výběrová komise volila tři nejvhodnější kandidáty na základě ústních pohovorů. Seznam musí odsouhlasit panel zřízený Výborem ministrů Rady Evropy, poté jej bude schvalovat česká vláda. Samotnou volbu jednoho soudce za ČR z kandidátní listiny schválené vládou provede Parlamentní shromáždění Rady Evropy.

Eva Paseková