Robert Tempel u soudu Repro: youtube

Ústavní soud nařídil znovu otevřít kauzu Tempela potrestaného doživotím

Robert Tempel, který si dosud odpykával doživotní trest za dvojnásobnou vraždu spáchanou v roce 2001 na Sokolovsku, dosáhl nového projednání svého případu. Ústavní soud (ÚS) po zásahu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku revidoval svá starší odmítavá rozhodnutí. Kauzou se musí znovu zabývat odvolací Vrchní soud v Praze, doživotní trest je momentálně zrušený. Nález ÚS je dostupný na jeho webu.

Podle advokáta nejsou splněny podmínky pro další držení Tempela ve vězení. Na nový proces by podle právníka měl čekat na svobodě. Vězeňská služba dosud příkaz k propuštění neobdržela, řekla mluvčí Markéta Prunerová.

„Podáme potřebná podání k příslušným soudům tak, aby byl vydán příkaz k propuštění pana Tempela,“ řekl novinářům advokát Jakub Kříž. „Ta situace je procesně velmi zamotaná, snažíme se ji nyní rozklíčovat,“ dodal. Podle něj v tuto chvíli neexistuje pravomocný rozsudek, podle kterého by Tempel měl být ve vězení. Soudy by podle Kříže měly vydat příkaz k propuštění, ale v tuto chvíli ještě nemají oficiálně doručen nález Ústavního soudu. Problémem podle něho je, že Ústavní soud nemá povinnost rozhodnout o propuštění nebo vzetí do vazby, a tuto mezeru je třeba nějak překlenout, řekl Kříž.

Tempel je podle informací ČTK aktuálně ve věznici v Bělušicích. Advokát by měl iniciovat propuštění po zrušení jeho trestu u soudu, který o doživotí rozhodl, tedy u Vrchního soudu v Praze. ČTK to řekla Radka Heresová, předsedkyně Okresního soudu v Mostě, do jehož obvodu Bělušice spadají.

„Z naší strany mohu říct pouze to, že věc se vrací k Vrchnímu soudu v Praze, který musí učinit všechny nezbytné kroky,“ uvedl ústavní soudce Tomáš Lichovník. Návrh na případnou vazbu by muselo podat státní zastupitelství, po mnoha letech ve výkonu trestu ale podle Kříže nejsou k vazbě důvody. Advokát věří, že se klient dostane na svobodu do několika dní.

„Vrchní soud v Praze rozhodnutí respektuje,“ řekla jeho mluvčí Kateřina Kolářová. Případ podle ní nyní podle rozvrhu práce dostane příslušný senát a projedná ho.

Vinu popírá

Vězeňská služba může podle Prunerové konat jen na základě příkazu k propuštění z výkonu trestu odnětí svobody. „Bez tohoto dokumentu vydaného příslušným orgánem nelze odsouzeného propustit na svobodu, pokud řádně nevykonal uložený trest odnětí svobody,“ uvedla. V případě Tempela dosud Vězeňská služba patřičný dokument neobdržela.

Tempel vinu popíral, podle obhajoby je nevinný. Krajský soud v Plzni jej čtyřikrát osvobodil, pražský vrchní soud ale zprošťující verdikt pokaždé zrušil. Tempel byl pravomocně odsouzen až poté, co vrchní soud přeložil proces z Plzně ke Krajskému soudu v Praze. Na ÚS se Tempel obracel kvůli přeložení kauzy z Plzně do Prahy a znovu po definitivním uložení doživotního trestu, avšak neuspěl. Obě stížnosti tehdy soud odmítl, nyní musel rozhodovat znovu.

Plzeňská krajská státní zástupkyně Anna Maříková dnes ČTK řekla, že Krajské státní zastupitelství v Plzni není v současném stadiu řízení oprávněno činit žádné úkony. „Po seznámení se s příslušným nálezem ÚS, který nám nebyl dosud doručen, uvádím, že se věc nachází ve stadiu po vyhlášení zprošťujícího rozsudku Krajského soudu v Plzni, a o podaném odvolání Krajského státního zastupitelství v Plzni ze dne 20. dubna 2007 bude rozhodovat Vrchní soud v Praze,“ řekla.

Důvodem pro nové kroky v Tempelově kauze bylo stanovisko štrasburského soudu, který se za odsouzeného muže postavil loni v červnu. Českou republiku zkritizoval za „významné selhání justice“ při projednávání Tempelova případu. Pochybení spočívalo v délce řízení, ale také v přesunu věci z Plzně do Prahy a v tlaku odvolacího soudu na prvostupňový senát. Podle dnešního nálezu vrchní soud v podstatě sám hodnotil některé důkazy, třeba věrohodnost klíčového svědka, aniž je sám provedl. Dokazování se odehrávalo u krajského soudu.

„Vrchní soud v Praze napadeným usnesením výrazným způsobem popřel nejen základní zásady trestního procesu týkající se zejména důkazního břemene, ale též prolomil zákonná omezení postupu odvolacího soudu,“ stojí v nálezu, který připravoval soudce zpravodaj Tomáš Lichovník. Před zásahem štrasburského soudu ovšem ústavní soudci v kauze pochybení neviděli a obě stížnosti původně stručnými usneseními odmítli pro zjevnou neopodstatněnost. O usneseních tehdy rozhodovali soudci, kteří už u ÚS nepůsobí.

Doživotí je zrušeno

ÚS dnes vrátil kauzu do fáze odvolacího řízení před přeložením z Plzně do Prahy, vrchní soud bude znovu rozhodovat o odvolání státního zastupitelství proti nepravomocnému čtvrtému zprošťujícímu rozsudku. Doživotní trest je tedy v tuto chvíli zrušený.

Vraždy, za něž byl Tempel potrestán, se staly na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel tam podle rozsudku předal své oběti 400.000 korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Následně prý muže zastřelil. Zasáhl údajně i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

Tempel se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale člověk přezdívaný Biftek, který byl také na místě činu a jenž později v kauze vystupoval jako klíčový svědek. Podle Tempela šlo v kauze o drogy a splacení dluhu. Byl to právě klíčový svědek, kdo dovedl policii na místo, kde byli zakopáni mrtví mladíci. Doživotí dostal Tempel jako souhrnný trest za vraždy a za dvě předchozí loupeže.

(čtk)