Volby do Spolkového sněmu: Strany představily plány pro financování zdravotnictví

Směřuje německé zdravotní pojištění k univerzálnosti, nebo zůstane zachován duální systém postavený na zákonném a soukromém pilíři? Jednotlivé strany, které se v září budou ucházet o hlasy ve volbách do Spolkového sněmu, představily své plány.

Politické strany, které v Německu kandidují ve volbách do Spolkového sněmu, rozjíždějí horkou část předvolební kampaně. A podobně jako v České republice, i u našich západních sousedů je jedním z témat financování zdravotnictví. A z ní pramenící otázka, nakolik jej chtějí kandidující politické subjekty změnit.

Portál Finanzen.de se proto zaměřil na konkrétní body programu jednotlivých stran, které se týkají právě zdravotnictví. Kdo chce stávající systém zdravotního pojištění měnit? A kdo naopak che zachovat status quo a případně jen upravit jeho parametry? Zásadní otázkou je, zda má systém směřovat k univerzálnímu zdravotnímu pojištění pro všechny (Bürgerversicherung – občanské pojištění, určitá obdoba českého modelu zákonného zdravotního pojištění), nebo ne.

Občanské pojištění, nebo stávající duální systém? Pokud by totiž bylo občanské pojištění zavedeno, přestal by existovat stávající systém, který je v Německu založen na zákonném zdravotním pojištění (GKV – Gesetzliche Krankenversicherung) a soukromém zdravotním pojištění (PKV – Private Krankenversicherung). Došlo by k odstranění zvláštních předpisů, jako je limit povinného pojištění pro osoby s vyššími výdělky a do občanského pojištění by rovněž byly začleněny osoby samostatně výdělečně činné. „Státní“ systém by pak získal dodatečné finanční zdroje, které by přispěly k jeho stabilizaci. Cílem občanského pojištění je vytvořit sociální spravedlnost ve zdravotnictví. Občanské pojištění je často považováno za řešení problému takzvané „dvoustupňové medicíny“. To je ale…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit