Soudce Soudního dvora EU s Michalem Bobkem Foto: NSS

Novým soudcem Nejvyššího správního soudu by se mohl stát Michal Bobek

Novým soudcem Nejvyššího správního soudu (NSS) by se mohl stát Michal Bobek, který v současnosti působí jako generální advokát Soudního dvora EU. Jméno kandidáta dnes zveřejnil předseda NSS Michal Mazanec na webu soudu. V říjnu se Bobek osobně představí na slyšení před plénem NSS, kde přiblíží své názory, motivaci a vlastní pohled na fungování soudu a svou možnou roli v něm.

Chrudimský rodák Bobek vystudoval na univerzitách v Praze, Oxfordu a Florencii. Právní praxi zahájil v roce 2005 jako asistent tehdejšího předsedy NSS Josefa Baxy, později vedl oddělení dokumentace a analytiky. Po složení justiční zkoušky v roce 2009 působil v akademické sféře v Česku i zahraničí. Věnuje se evropskému a srovnávacímu právu, napsal řadu knih a studií, vyučoval například v Oxfordu a Bruggách.

Od roku 2015 zastává Bobek funkci generálního advokáta Soudního dvora Evropské unie. Do současnosti zpracoval pro Soudní dvůr téměř 200 stanovisek. Šestileté období mu vyprší letos v říjnu.

„Protože kandidát splňuje všechny zákonné předpoklady pro to, aby se stal soudcem, přijal jsem jeho kandidaturu, a to s radostí a s očekáváním, že nominační proces proběhne úspěšně a dr. Bobek bude po jmenování přidělen k NSS,“ uvedl Mazanec.

NSS byl v posledních letech personálně oslabený vlivem generační obměny. V registru justičních činitelů má NSS 36 soudců, avšak Vojtěch Šimíček, Kateřina Šimáčková a Milada Tomková vykonávají desetiletý mandát u Ústavního soudu a Jan Passer je soudcem Soudního dvora EU. Šimáčková brzy přejde k Evropskému soudu pro lidská práva.

Zatím poslední posily přišly k soudu v roce 2020, kdy nastoupily Sylva Šiškeová, Jitka Zavřelová a Veronika Juřičková (dříve Baroňová). Dočasně přiděleným soudcem je od 1. září Petr Šebek.

(čtk)