Ministryně spravedlnosti Marie Benešová na jednom z minulých sněmů Soudcovské unie Foto: EP

Je soud vědeckým pracovištěm, úřadem nebo továrnou? Soudcovská unie zahajuje sněm

Po dvou letech se uskuteční tradiční každoroční sněm Soudcovské unie. Tentokrát delegáty hostí pražský Hotel Duo. Loňský sněm, na kterém byl zvolen staronový prezident Libor Vávra, se kvůli epidemii koronaviru konal distančně. Očekávána je účast více než 150 delegátů a hostů z řad nejvyšších ústavních činitelů ČR, resortních představitelů. a významných osobností ze sedmi evropských soudcovských asociací. Sněm čeká i Českou advokátní komoru (ČAK).

Sněm je sice nevolební, ale delegáti proberou aktuální problémy justice a soudní praxe. „Delegáti se v pátek odpoledne budou v pracovních skupinách zabývat problematikou tzv. justiční mapy, vnitřního fungování soudů a elektronizací justice,“ informovala Českou justici Eva Mrzená z kanceláře Soudcovské unie. Jedna z pracovních skupin má název: Soud – úřad, ateliér, ordinace, vědecké pracoviště nebo továrna?

Pro zahraniční hosty pořádá Soudcovská unie ve spolupráci se CEELI Institutem v Praze mezinárodní kulatý stůl k ochraně soudcovské nezávislosti a právního státu v Evropě, zejména se zaměřením na aktuální situaci v Polsku.

K překreslení justiční mapy vyzývají někteří představitelé justice už delší dobu. Žádají nové uspořádání soudů tak, aby soustava byla profesně i územně vyvážená, a tím i efektivnější. Uvažuje se například o tom, že by stávající čtyřstupňovou soustavu – tedy okresní, krajské, vrchní soudy a Nejvyšší a Nejvyšší správní soud – nahradil pouze třístupňový systém. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v této souvislosti před dvěma lety upozornil na výraznou asymetrii u okresních soudů: některé mají desítky soudců, kdežto u jiných je počet soudců v řádu jednotek. Podotkl, že tato soustava již dávno nekopíruje územněsprávní uspořádání státu, protože okresní správa byla zrušena.

O tématu elektronizace justice – mimo jiné o elektronickém spisu – se hovoří dlouhodobě. Prezident Soudcovské unie Libor Vávra k této problematice v létě uvedl, že ministerstvo spravedlnosti nabralo „hrozný skluz“, ale již dlouho před působením stávající vlády. Za pomalé tempo v elektronizaci kritizují stát i jiné stavovské organizace, například Česká advokátní komora.

Sněm čeká také ČAK. Ta se sejde v pražském hotelu Clarion Congress Hotel. Advokáti si zvolí nové vedení. Zájem o účast na akci je – navzdory pandemické situaci – velký, podle předběžných informací z organizačního štábu se na sněm předregistrovalo 1342 advokátů a advokátek. Program si můžete přečíst v Advokátním deníku.

Předseda ČAK Vladimír Jirousek zaslal předsedům soudů žádost, aby v plánovaném termínu konání 8. sněmu ČAK nenařizovali soudní jednání, u nichž je nutná přítomnost advokáta nebo obhájce. 

Eva Paseková, čtk