Advokátka a poslankyně ODS Eva Decroix Foto: ODS

Mezi novými poslanci zasedne 22 právníků

V nové Poslanecké sněmovně bude 22 právníků. Mezi jinými i dva docenti a jedna profesorka. A také několik advokátů.

V Praze patří mezi „skokany“ na kandidátce Pirátů a Starostů doc. Vladimír Balaš. Ten působil jako děkan PF ZČU v Plzni a také jako ředitel Ústavu státu a práva Akademie věd České republiky.

Uspěl již tradičně Marek Benda za ODS a jedním ze čtyř pirátských poslanců bude i právník Jakub Michálek. Dalším z docentů právnické fakulty mezi poslanci bude Michael Kohajda z Olomouce. Odborník na finanční právo advokát působí na katedře finančního práva PF UK.

Ve Středočeském kraji nakonec kandidovala někdejší „pražská“ poslankyně ANO, profesorka Helena Válková. A uspěla. Je ovšem otázkou, zda nebude mezi kandidáty na novou ústavní soudkyni.

Mezi matadory lze zařadit exministra Pavla Blažka z ODS, Marka Výborného z KDU-ČSL, Jana Farského že STAN či Tomáše Kohoutka, Radka Vondráčka a Taťánu Malou z ANO. Ti všichni mandát poslance obhájili.

Návrat do Sněmovny vyšel také Pavlovi Staňkovi z ODS či Markovi Ženíškovi z TOP09. Posledně jmenovaný sice není vzděláním právník, ale působil jako politické alter ego Jiřího Pospíšila a nějaký čas také jako náměstek ministra spravedlnosti.

Zajímavým jménem, které je spojeno s advokátním stavem je jihlavská advokátka a nyní i poslankyně Eva Decroix z ODS. Advokátní praxi nalezneme i v životopisech komunálních politiků: náměstka primátora Zlína Aleše Dufka z KDU-ČSL či starosty Nové Paky Josefa Cogana ze STAN.

Právnické vzdělání pak mají olomoucký primátor Martin Major z ODS a starostka Mladých Buků za STAN Lucie Potůčková. Poslancem ODS se stal i právník ČSOB Karel Haas z Pardubického kraje. Právnické vzdělání pak uvádějí poslanec ODS z Jihomoravského kraje Pavel Kašík, Milan Feranec, Lenka Dražilová a Alena Schillerová z ANO.

Petr Dimun