Dnešní rozhodnutí není pravomocné Foto: Pixabay

Soud potvrdil státnímu zástupci Suchánkovi podmínku za přijetí úplatku

Pražský městský soud dnes potvrdil státnímu zástupci Pavlu Suchánkovi tříletý podmíněný trest za to, že přijal úplatek 50.000 korun za ovlivnění případu od již dříve odsouzeného soudce Ondřeje Havlína. Odvolací senát muži mírně zpřísnil zkušební dobu ze dvou let na tři roky a ponechal mu peněžitý trest 200.000 korun. Státní zástupce také ztratí funkci, protože ho soudy pravomocně uznaly vinným za úmyslně spáchaný trestný čin. Suchánek vinu od počátku odmítá.

„Ten skutek skutečně je prokázán, zejména výpovědí svědka Havlína,“ prohlásila v odůvodnění verdiktu předsedkyně senátu Vladana Woratschová. Tvrzení odsouzeného soudce, proti kterým se Suchánek od počátku ohrazoval, podle ní korespondují s dalšími důkazy a odposlechy. Odvolací senát tak na rozdíl od prvoinstančního soudu neměl o Suchánkově vině pochybnosti. Podle něj jednal úmyslně.

Odvolací senát se případem zabýval již podruhé. Poprvé zrušil osvobozující rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 10 a kauzu vrátil k novému projednání.

Soudce Havlín přijal v roce 2013 úplatek 200.000 korun za ovlivnění případu opilého řidiče. Čtvrtinu peněz předal na parkovišti před budovou Obvodního soudu pro Prahu 2 Suchánkovi, který měl jako státní zástupce případ na starosti. Protože však Suchánek následně zjistil, jak vysokou hladinu alkoholu v krvi muž měl, stíhání nezastavil a podal obžalobu.

Suchánek při hlavním líčení uvedl, že za jeho obviněním pravděpodobně stojí skupina lidí, která se mu chce pomstít za jeho činnost státního zástupce v době, kdy pracoval na velkých politických a hospodářských kauzách.

Havlín byl již za korupci a ovlivňování případů, které se většinou týkaly opilých řidičů, odsouzen. Dostal pravomocný trest vězení na pět let a tři měsíce. V září 2019 byl podmínečně propuštěn. Suchánek je od roku 2018 dočasně zproštěn funkce.

(čtk)