Robert Tempel u soudu Repro: youtube

ÚS vyhověl Robertu Tempelovi, měl by být bezodkladně propuštěn na svobodu

Ústavní soud (ÚS) dnes vyhověl stížnosti Roberta Tempela, jenž po zrušení doživotí za dvojnásobnou vraždu na Sokolovsku zůstává ve vězení kvůli dřívějšímu trestu. Okresní soud v Sokolově by měl nyní dát bezodkladně pokyn k propuštění Tempela na svobodu, starší tresty si již odpykal, plyne z nálezu ústavních soudců. Další držení ve výkonu trestu je neústavní, zdůraznil soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Soudce očekává, že by se Tempel mohl dostat na svobodu už dnes. Nález ÚS dostane do datové schránky sokolovský soud i Vězeňská služba, od nichž Fenyk očekává neprodlenou reakci.

Úplný nález Ústavního soudu je zde:

Do datové schránky sokolovského okresního soudu ale rozhodnutí Ústavního soudu do dnešních 15:00, kdy na soudě končí pracovní doba, nedorazilo.

„Musíme vyčkat na doručení rozsudku,“ řekla ČTK po 15:00 mluvčí sokolovského soudu Gabriela Siegelová a dodala, že je tak minimální pravděpodobnost, že by se o Tempelově propuštění rozhodlo ještě dnes.

Věznice je připravena pustit vězně i v noci

Propuštění Tempela na svobodu dnes neočekává ani jeho advokát Jakub Kříž. „Já jsem před nějakou dobou mluvil s panem Tempelem a on mi říkal, že vedení věznice volalo na Okresní soud v Sokolově a tam jim řekli, že už nikdo není v práci a nemají fax. Mně z toho vyplývá, že se k tomu dostanou až zítra (ve středu),“ uvedl Kříž s tím, že jde o neověřenou informaci. Sám však ve své datové schránce nález ÚS zhruba v 16:30 ještě neměl. Podle ředitele věznice Bělušice Ondřeje Kroupy jsou pracovníci zařízení připraveni pustit Tempela na svobodu i v noci, dnes však věznice nedostala ze Sokolova signály, že soud pokyn vydá.

Tempel si v roce 1996 vyslechl trest 5,5 roku vězení. Dostal se podmínečně na svobodu. V podmínce se však dopustil loupeže, a tak justice rozhodla, že vykoná zbytek trestu, tedy 457 dní, a také dalších 13,5 roku právě za loupeže. Následně dostal souhrnný doživotní trest vězení za dvojnásobnou vraždu v roce 2001, jejíž spáchání popíral.

Po zásazích Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a českého ÚS byl Tempel nedávno zproštěn obžaloby z vraždy pro nedostatek důkazů. Vězeňská služba mu však přikázala odpykat zbývajících 457 dní z původního trestu, na svobodu se tak zatím vůbec nedostal. Tempel se obrátil na Okresní soud v Sokolově s návrhem, aby rozhodnutí zrušil, případně aby odložil výkon zbytku trestu, než se rozhodne o jeho promlčení nebo o započítání odpykaných let ze zrušeného doživotí. Okresní soud mu nevyhověl, nyní musí rozhodovat znovu, bude vázán nálezem ÚS.

Fenyk: Vykonaná část trestu nahrazuje ty ostatní

„Dosud vykonaná část trestu doživotního v sobě kompenzuje i ty ostatní tresty, které mu byly dříve uloženy,“ řekl Fenyk.

Dvojnásobná vražda, za niž byl Tempel potrestán, se stala na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel tam podle zrušeného rozsudku předal své oběti 400.000 korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Následně prý muže zastřelil a zasáhl podle obžaloby i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

Tempel se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale člověk přezdívaný Biftek, který byl také na místě činu a jenž později v kauze vystupoval jako klíčový svědek. Podle Tempela šlo v kauze o drogy a splacení dluhu. Byl to právě klíčový svědek, kdo dovedl policii na místo, kde byli zakopáni mrtví mladíci.

(čtk, ire)