Okresní soud v Děčíně Foto: Okresní soud v Děčíně

Děčínskému soudu chtějí šéfovat dva kandidáti

Do výběrového řízení na předsedu Okresního soudu v Děčíne (OS) se přihlásili dva kandidáti. Současný předseda OS v Teplicích Jan Tichý a místopředsedkyně děčínského soudu, která je dočasně pověřena jeho vedením, Darina Kučerová. České justici to sdělila předsedkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Lenka Ceplová.

„Dělejte, že vezete pizzu.“ Tohle je rada, která nedávno zazněla v diskusi na jednom z fór právních profesionálů na sociálních sítích. A to v reakci na dotaz, zda zná někdo způsob, jak se dovolat na OS v Děčíně.

Jedná se samozřejmě o vtip, ale další z diskusních příspěvků, které se týkaly tohoto soudu, už tak vtipné nebyly.

Například jeden z diskutujících popsal, že prvostupňové řízení tam vedl sedm let, a to bez jakýchkoliv nemeritorních pokusů o vyřízení v mezidobí. Další je „klientem“ zdejšího soudu od roku 1997, přičemž mezitím několik účastníků i soudců zemřelo. Jedna z přispěvatelek zase uvedla, že u soudu vede od roku 2014 spor o péči o nezletilé, a že tak možná bude jednodušší vyčkat, až budou plnoletí.

OS v Děčíne je prostě již nějakou dobu „nemocným mužem na Bosporu“. A tak zatímco se pod vedením bývalého předsedy KS Luboše Dörfla a dnešní předsedkyně KS Ceplové podařilo zlepšit obraz severočeské justice a zvýšit její výkonnost, u OS v Děčíně došlo ke stagnaci a propadu.

Personální rozmíšky

K tomu se přidaly i personální rozmíšky, které v případě soudkyně Radky Mazurkové přerostly až v obvinění ze šikany a bossingu, a to ze strany již bývalé předsedkyně soudu Diany Fujdiak. Jakkoliv se samozřejmě zatím jedná o tvrzení proti tvrzení, Mazurkové částečně přitakal již KS v Ústí nad Labem, a o „toxické atmosféře“ na děčínském soudu se mluví i v nedávném rozhodnutí kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS).

Samotné výběrové řízení proběhne 16. prosince. Tichému se končí mandát v čele teplického soudu, z něhož mimochodem přišla do Teplic „šéfovat“ Fujdiak, která dnes působí na stáži na Vrchním soudu v Praze. Otázkou je, co jeho jméno vyvolá u děčínských soudců, a to především s ohledem na jeho některé specifické manažerské kroky, které použil v případě soudce Miroslava Čapka. Kučerová je zase spjata s děčínským soudem a je tak legitimní otázkou, zda bude mít dostatek nadhledu a zároveň autority.

Stojí za připomenutí, že v minulém výběrovém řízení v roce 2019 zvítězil Miroslav Kureš. Dnešní předseda OS v Ústí nad Labem působil v čele OS v Děčíně 15 let, od roku 1997 do roku 2012. Pak si „odskočil“ šéfovat OS v Litoměřicích. Právě z důvodu toho, že již v čele děčínského soudu působil, jej do funkce odmítla jmenovat ministryně Marie Benešová, která dala přednost druhé v pořadí, Dianě Fujdiak.

Petr Dimun