Kamera v areálu věznice Ilustrační foto: archiv

Počet vězňů letos klesal, Vězeňské službě však chybí stovky lidí

V letošním roce pokračoval pokles počtu vězňů za mřížemi českých věznic. Vězeňská služba (VS) musela vedle koronavirové situace řešit například také to, že jí chybí několik stovek příslušníků i občanských zaměstnanců. Od října má bezpečnostní sbor nového šéfa. Dlouholetého generálního ředitele Petra Dohnala vystřídal jeho náměstek Simon Michailidis.

VS eviduje k 27. prosinci 18.727 vězňů, z toho 17.051 odsouzených a dalších 1379 lidí ve vazbě.

„Počty vazebně stíhaných a osob ve výkonu trestu odnětí svobody dlouhodobě mírně klesají,“ uvedla k tomu pro ČTK mluvčí sboru Markéta Prunerová. Podle odborníků na kriminologii může být jedním z důvodů to, že ubývá tradičních zlodějů, tedy nositelů krátkých trestů, a kriminalita se přesouvá jednak do kyberprostoru, jednak k organizovaným skupinám – a tedy i k trestům delším.

Stoupají počty chovanců a žen

„Naopak počty chovanců v detenčních ústavech mírně stoupají. I proto vyvstala potřeba dalších prostor pro detenci,“ upozornila mluvčí. Nový detenční ústav vznikne v areálu pankrácké věznice, bude mít 28 míst a VS počítá s jeho otevřením počátkem příštího roku.

Zároveň mírně roste i procento odsouzených žen, takže se sbor rozhodl rozšířit ubytovací prostory v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou. Nová ubytovna se 192 místy by tam měla začít fungovat v prvním pololetí příštího roku. Celková kapacita věznice tím vzroste na 955 míst.

Čtěte také: Nový ředitel vězeňské služby Simon Michailidis: Vězení jako hotel? Hloupost

Právě s věznicí ve Světlé nad Sázavou souvisí případ, o němž v úterý informovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Státní zástupce obžaloval sedm tamních dozorců, kteří se podle vyšetřovatelů loni v lednu podíleli na několikahodinovém fyzickém i psychickém mučení jedné z odsouzených žen. Dozorci jsou nyní zproštěni výkonu služby, s obsahem obvinění se podle úterního vyjádření Prunerové neztotožňují. Mluvčí také uvedla, že prvotní šetření vzešlo od vnitřních policejních orgánů ve věznici, VS následně případ předala GIBS.

Chybí lékaři i vychovatelé

V polovině prosince sloužilo u VS 7060 příslušníků včetně justiční stráže, tabulkový stav je přitom 7605. Civilních zaměstnanců bylo 4199, podle tabulek jich mělo být 4375. „Problém to je vcelku velký, obzvláště v jednotkách, kde chybí větší počet příslušníků a Vězeňská služba musí zajišťovat výpomoci z jiných organizačních jednotek,“ podotkla Prunerová a poukázala na přesčasy a únavu personálu.

„Obdobně lze konstatovat nedostatek převážně odborných zaměstnanců – vychovatelů a lékařů. Ostatní odborní zaměstnanci a lékaři musí o to více napínat své síly a schopnosti. Obzvláště v období pandemie covidu jsou na zaměstnance zvýšené nároky. Vedení to řeší maximální personální aktivitou na trhu práce a finanční motivací stávajících zaměstnanců a příslušníků,“ popsala.

Proočkovanost vězňů je 83 %, zaměstnanost 60 %

Na vývoj epidemické situace musela VS reagovat například i očkováním vězňů proti covidu-19. Proočkovanost vězňů přesáhla ke konci letošního roku 83 procent. I díky tomu nemusel sbor znovu přistupovat k tomu, aby vězně pracující mimo prostory věznic odděloval od ostatních odsouzených. VS kvůli covidu v pravidelných intervalech testuje své neočkované zaměstnance. O plošném testování zatím neuvažuje.

Kvůli nové vlně epidemie koronaviru měli vězni od dubna opět zakázané návštěvy, kontakt s blízkými jim nahrazoval skype. Později za nimi příbuzní mohli jen při dodržení opatření, jakými bylo měření teploty nebo nošení respirátoru. Pravidla se pak dále rozvolnila v létě. Nyní jsou při doložení bezinfekčnosti stále možné osobní návštěvy, podle Prunerové ale odsouzení zpravidla vítají možnost komunikovat on-line. Takto se mohou radit i s advokáty. Možnost propojení na dálku namísto eskort více využívají rovněž soudy.

Prunerová také v souvislosti s epidemií zmínila to, že se sboru opět podařilo zvýšit zaměstnanost vězňů. „V dobách před omezeními způsobenými pandemií covid-19 byla zaměstnanost na 60 procentech, v dobách minulé vlny epidemie klesla až k 50 procentům, nyní činí 58 procent. Návrat k původním hodnotám vnímá Vězeňská služba jako velký úspěch,“ uvedla mluvčí. V uplynulém roce navíc vznikla nová hala u plzeňské věznice, která v třísměnném provozu zaměstná až 300 vězňů v kovovýrobě.

(čtk)