Weby ministerstva spravedlnosti i Vězeňské služby ČR nicméně fungují Foto: Pxhere

Ministerstvo školství uzavřelo s CCA Group smlouvu na nový informační systém

První část nového Informačního systému vzdělávání s názvem eEDU-I vytvoří pro ministerstvo školství firma CCA Group a.s. Úřad s ní v polovině prosince uzavřel smlouvu na dodávku a provoz systému v hodnotě 27,4 milionů korun. Informace dnes zveřejnil v rejstříku smluv. Předpokládá dokončení díla do 19 měsíců. Nový informační systém by měl zjednodušit školskou administrativu pomocí moderních technologií. Projekt nahradil dříve plánovaný Resortní informační systém (RIS), který se chystal několik let a nakonec se neuskutečnil. CCA Group a.s. dodává informační systémy nejen do justice.

Smlouva s firmou CCA Group a.s. sídlící na Karlově náměstí v Praze se vztahuje na návrh, vývoj, dodávku a zprovoznění Informačního systému vzdělávání s následnou servisní podporou. První etapa tvorby systému má zahrnovat hlavně vytvoření nástrojů pro správu dat a jejich sdílení, správu identit nebo dokumentů. Základ systému má umožňovat elektronizaci vybraných agend s propojením různých dat včetně školského rejstříku nebo registru vysokých škol.

Detailní návrh systému s analýzami by měl být hotov do šesti měsíců od nabytí účinnosti smlouvy, tedy od dnešního dne. Nová elektronizace vybraných agend by měla být do 15 měsíců. Zakázka se má dokončit do 19 měsíců, tedy do 3. srpna 2023. Její hodnota je vyčíslena na 22,63 milionu korun bez DPH.

Podle dřívějšího vyjádření mluvčí ministerstva Anety Lednové by měl mít projekt eEDU podobné cíle jako dříve plánovaný RIS, který úřad začal připravovat v roce 2017. Po zrušení veřejné zakázky na jeho dodání a provoz předloni na podzim ministerstvo tento projekt v listopadu 2020 ukončilo. Zdůvodnilo to situací kolem epidemie covidu-19 a tím, že kvůli ohraničenému období pro čerpání dotací projekt už nebylo možné prodlužovat. RIS měl fungovat od podzimu 2023. Jeho cílem bylo zmenšení administrativy škol nahrazením formulářů datovými zdroji. Údaje se měly v systému sdílet s veřejnou i státní správou, což mělo zamezit duplicitnímu zjišťování informací.

Zrušený projekt byl podle vyjádření někdejšího ministra Roberta Plagy (za ANO) z června 2020 ve fázi po druhém výběrovém řízení. První se táhlo víc než rok a formálně ho pak zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Vývoj RIS měl stát podle ministerstva do 135 milionů korun. Zhruba 80 procent částky měla platit Evropská unie, zbytek stát. V letech 2023 až 2028 počítal úřad ještě s náklady na udržitelnost systému, a to do výše 24,2 milionu korun. Na případný další rozvoj pak mělo jít podle ministra nanejvýš 12,1 milionu korun.

(čtk)