Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS. Resort již vedl před osmi lety Foto: Eva Paseková

Ministr Blažek jednal s justičními odbory, řešili platy soudního aparátu

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se ve čtvrtek setkal se zástupci Odborového svazu justice. Tématem bylo odměňování soudního aparátu. Jedná se o jednu z priorit nového ministra, kterou zmínil i v rozhovoru pro Českou justici.

Soudy a státní zastupitelství se dlouhodobě potýkají s nedostatkem pracovníků v administrativě nebo asistentů. Problematická je také vysoká fluktuace, kdy soudy nedokáží platově konkurovat soukromé sféře. „Jasně jsme se v Programovém prohlášení vlády zavázali k tomu, že se zasadíme o zvýšení odměn nejustičních pracovníků v oblasti soudnictví a státního zastupitelství. Jednání k tomu, abychom mohli navýšení platů realizovat, pokračují. Dnešní schůzka bylo v tomhle ohledu velmi přínosná, kolegům za ni děkuji,“ uvedl dnes po jednání ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Na jednání Ministerstva spravedlnosti a zástupců Odborového svazu justice nad otázkou zvyšování platů nesoudcovského personálu panovala shoda. „Ministerstvo spravedlnosti tématu zvyšování úrovně odměňování zaměstnanců soudů věnuje průběžně a dlouhodobě maximální pozornost. V této oblasti postupuje ve spolupráci se soudy, s Odborovým svazem justice a s Ministerstvem práce a sociálních věcí, do jehož výhradní působnosti právní úprava odměňování za práci spadá,“ doplnil mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Vedení některých soudů i odbory požadují přesun pracovníků v justici pod služební zákon, který by byl obdobou služebního zákona. „Beru to jako dobrou myšlenku, ale je to o penězích a těch moc není. Sociální rozdíly na soudech mezi aparátem a soudci jsou nenormální. Absolutně nenormální a myslím, že jsou i nespravedlivé. Když to vyhrotím a přirovnám justici k nemocnici, tak když v nemocnici přijde lékař o deset minut později, nic se nestane, ale když přijde později sestra, systém se zhroutí. Bez pomocného aparátu justice fungovat nemůže a podhodnocení je příliš velké. Tady je na místě sociálně-mravní výtka, že když soudci bojovali za své poměrně vysoké platy, tak podobně nebojovali za svůj aparát,“ uvedl už dříve Blažek.

(epa)