Podle verdiktu ESLP Turecko porušilo Yücelovo "právo na svobodu" a "svobodu projevu a tisku" Foto: Schreibkraft

Štrasburk odsoudil Turecko za roční věznění novináře deníku Die Welt Yücela

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) dnes odsoudil Turecko za to, že v letech 2017 a 2018 věznilo bývalého dopisovatele německého deníku Die Welt, německo-tureckého novináře Denize Yücela. Novinář tehdy nebyl z ničeho obviněn, na svobodu se dostal po dlouhých politických sporech a po propuštění odjel do Německa. Jeho případ zhoršil vztahy mezi Berlínem a Ankarou.

Podle verdiktu ESLP Turecko porušilo Yücelovo „právo na svobodu“ a „svobodu projevu a tisku“ a novináře zadržovalo „bez přesvědčivého důkazu“, který by dokládal jakékoliv provinění.

Odškodné, které mu turecký soud za roční vazbu přiřkl, je podle štrasburského soudu „zjevně nedostatečné a Yücel se může nadále považovat za oběť“. ESLP nařídil Ankaře zaplatit Yücelovi odškodné 13.300 eur (325.000 korun).

„Zadržování osob s kritickými názory v předběžné vazbě mělo mnohočetné negativní dopady jak na zadržené osoby, tak na společnost jako celek. Omezení svobody vždy mělo vždy ochromující účinek na svobodu projevu prostřednictvím zastrašování občanské společnosti a odsouzením opozičních hlasů k tichu,“ stojí ve verdiktu ESLP.

„Evropský soud pro lidská práva shledal mé zatčení v Turecku nezákonným. Přesto považuji některé části toho rozsudku za zklamání,“ napsal Yücel na twitteru. Ocenil naopak prohlášení soudu, že „na tomto procesu není zhola nic, co by nebylo politicky motivované“.

Yücel psal o dění v Turecku po nepovedeném přepravu v červenci 2016. Turecká justice loni odročila proces s Yücelem za zesměšňování tureckého národa a urážku prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Obvinění o znevažování se vztahuje k Yücelovu článku, který vyšel v listu Die Welt v roce 2016. Novinář v něm použil výraz genocida Arménů, již Turecko popírá, a také žertoval o vztazích mezi Turky a Kurdy. Z urážky je Yücel obviněn kvůli tomu, že o Erdoganovi psal jako o pučistovi.

V červenci 2020 byl novinář v nepřítomnosti odsouzen do vězení na dva roky a deset měsíců za šíření propagandy Strany kurdských pracujících (PKK), která je v Turecku zakázaná a považovaná za teroristickou organizaci.

(čtk)