Muž, který se nedostal na výbor, podal na Kancelář Poslanecké sněmovny správní žalobu, které v pondělí vyhověl pražský městský soud Foto: Poslanecká sněmovna

Chtěli jsme zajistit naši akceschopnost, reagovala Sněmovna na prohraný spor o přístup na výbory

Záměrem všech opatření přijatých Sněmovnou v době covidové epidemie bylo zajistit akceschopnost jednání instituce a jejích orgánů. Dnes to uvedl šéf tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch v reakci na rozsudek, podle nějž dolní komora Parlamentu postupovala nezákonně, když v prosinci neumožnila vstup neočkovanému zájemci, jenž chtěl navštívit jednání výboru pro sociální politiku.

Muž, který se nedostal na výbor, podal na Kancelář Poslanecké sněmovny správní žalobu, které v pondělí vyhověl pražský městský soud. Sněmovna argumentovala tím, že tehdy platné protiepidemické krizové opatření vlády umožňovalo vstup jen lidem očkovaným proti covidu-19, případně těm, kteří se prokázali potvrzením o prodělání této nemoci. Soud ale dospěl k závěru, že z daného opatření takový zákaz nevyplýval. Obsahovalo totiž výjimku pro schůze, zasedání a obdobné akce ústavních orgánů a takovou akcí je podle názoru soudu i schůze sněmovního výboru.

„Vzhledem k tomu, jak soudy v loňském roce v souvislosti s protiepidemiologickými opatřeními ministerstva zdravotnictví rozhodovaly, není toto poslední rozhodnutí pražského městského soudu překvapením,“ komentoval verdikt Žamboch.

Upozornil, že rozsudek v tuto chvíli nemá žádný praktický dopad. „Kancelář Poslanecké sněmovny už před dvěma týdny prakticky všechna proticovidová omezení sama zrušila. Od 1. března už budou moci pokračovat i skupinové prohlídky, školní exkurze a mohou se konat semináře a konference,“ uvedl. „Samozřejmě, že pokud přijde na podzim ještě nějaká další vlna epidemie, budeme se podle rozsudku muset zařídit,“ doplnil.

„Chci dodat, že po celou dobu covidové epidemie nebylo jiným záměrem všech sněmovních opatření nic jiného než zajistit akceschopnost jednání Poslanecké sněmovny a jejích orgánů, což se podařilo i v těch nejvíce inkriminovaných týdnech, a jsem přesvědčen, že jsme nebyli zdaleka jedinou institucí v České republice, která postupovala podobným způsobem,“ uzavřel Žamboch.

Advokát úspěšného žalobce Jakub Kříž v pondělí sdělil, že jeho klient se obrátil na soud zejména kvůli tomu, že Sněmovna se stavěla nad zákon. Podle právníka vrhá rozsudek nové světlo na jednání Sněmovny od počátku loňského prosince až do poloviny letošního února, kdy instituce nevpouštěla neočkovanou veřejnost ani na jednání výborů, ani na zasedání schůzí. „Je smutné, že nejvyšší tvůrce pravidel u nás pravidla několik měsíců porušoval a odpíral veřejnosti právo zaručené ústavou i jednacím řádem,“ podotkl Kříž.

(čtk)