Exekutor Juraj Podkonický Foto: Exekutorská komora

Podkonického prověřuje ministerstvo, exekutor pochybení s doručenkami odmítá

U exekutora Juraje Podkonického, který podle humanitární organizace Člověk v tísni podváděl s doručenkami v rámci oddlužovacího projektu milostivé léto, provádí kontrolu ministerstvo spravedlnosti. Podkonický se dnes v mediálním prohlášení proti tvrzením o falšování doručenek ohradil. Mimo jiné odkázal na předchozí rozhodování soudů.

„V souvislosti s postupy v rámci tzv. milostivého léta provádí ministerstvo spravedlnosti v současné době u soudního exekutora JUDr. Podkonického kontrolu. Vzhledem k běžící kontrole nemůžeme sdělovat žádné podrobnosti,“ napsal ČTK mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Daniel Hůle z Člověka v tísni je přesvědčený o tom, že Podkonický u dlužníků nad stanovený paušál neoprávněně účtoval doručování pošty advokátům. Podle Hůleho jde o podvod s cílem vylákat z lidí více peněz.

„V současné době podáváme desítky odvolání proti, podle nás, neoprávněně účtovaným nákladům. Zároveň mapujeme rozsah této činnosti exekutora Podkonického, kterou současně vyhodnocujeme a teprve následně zvážíme další právní kroky. Zatím se nám hlásí každý den další lidé,“ sdělil dnes Hůle na dotaz ČTK k možnosti podání trestního oznámení.

Podkonický kritiku odmítá. Hůle podle něj zneužívá složitost exekučního řádu „k umělému vytváření mediální kauzy, kterou se snaží upoutat pozornost na svou agendu tzv. milostivého léta. „To mu má sloužit k udržení se v centru pozornosti médií, aby mohl získat další prostředky na svou činnost,“ tvrdí exekutor.

„Co se týče milostivého léta, všichni v Člověku v tísni jsme se naopak těšili, až první kolo této akce skončí, abychom nabrali dech a to včetně mediálního odpočinku. Pozornost médií byla tak intenzivní, že nebylo třeba ji jakkoli přivolávat. Pokud jde o prostředky na ‚moji činnost‘, nechám na lidech, aby si sami udělali obrázek o tom, zda na milostivém létu chtěl vydělat více Daniel Hůle, nebo Juraj Podkonický,“ reagoval Hůle s tím, že Člověk v tísni zveřejní podrobnou reakci na exekutorovo vyjádření v úterý.

Podkonický tvrdí, že právní úprava tzv. milostivého léta je nedokonalá, koncept označil za fiasko. Podle exekutora není pravda, že náklady exekuce jsou zastropované paušálem 750 korun bez DPH. „Podle exekučního řádu náleží soudnímu exekutorovi také náhrady za doručení písemnosti a ztrátu času,“ upozornil.

„Hůle se také plete, když tvrdí, že náhrada 50 korun náleží za doručenku. To je však typický příklad pletení si pojmů s dojmy. Náhrada náleží výhradně za doručení jako takové, nikoliv za doručenku,“ napsal Podkonický s tím, že jeho exekutorský úřad doručuje písemnosti od roku 2012 do datových schránek.

Exekutor uvedl, že způsob a formu vystavování elektronických potvrzenek o doručení posuzoval již v roce 2013 kárný senát Nejvyššího správního soudu a neshledal u nich žádný rozpor se zákonem. Nárok na úhradu nákladů osobního doručení podle Podkonického zase letos v lednu potvrdil Městský soud v Praze.

Cílem milostivého léta bylo umožnit lidem zbavit se exekucí na dluhy u veřejných institucí, a to bez penále, úroků a dalších plateb. Po zaplacení původní dlužné částky neboli jistiny a 908 korun exekutorovi se exekuční řízení uzavřelo. Podle odhadů by díky tomu mohla skončit až třetina exekucí a dluhu by se mohla zbavit až polovina dlužníků. Konkrétní data by Exekutorská komora měla mít k dispozici v březnu. Koaliční politici už oznámili, že by se milostivé léto mohlo od září ještě na tři měsíce zopakovat.

(čtk)