Na cizinecké policii se příchozí lidé musí registrovat do tří dnů po příjezdu Foto: Cizinecká policie

Na cizinecké policii se zatím registrovalo 13.977 uprchlíků z Ukrajiny

Na cizinecké policii se od začátku ruské invaze do pondělka zaregistrovalo 13.977 uprchlíků z Ukrajiny. Uvedla to mluvčí policie Renata Grecmanová. Nejvíce lidí se podle ní registruje v Praze a ve Středočeském kraji.

Zatímco v prvních dnech po invazi se počty příchozích pohybovaly v řádu stovek, v neděli už se registrovalo skoro 5000 lidí. V pondělí pak police evidovala 6769 registrovaných uprchlíků. Dá se předpokládat, že počty budou dále narůstat, podle premiéra Petra Fialy (ODS) do Česka z Ukrajiny dosud dorazilo asi 20.000 lidí.

Na cizinecké policii se příchozí lidé musí registrovat do tří dnů po příjezdu. Pokud bydlí v nějakém zařízení, nahlásí je ubytovatel. Poté mají lidé 90 dnů na vyřízení víza. O vízum určené pro Ukrajince zasažené válečným konfliktem zatím podle úterních informací ministerstva vnitra požádalo 4578 lidí.

Na ředitelství cizinecké policie v pražské Olšanské ulici se v pondělí i v úterý podle policie tvořily dlouhé fronty. Policisté spolu s pražským magistrátem a Českých červeným křížem čekajícím lidem zajistili občerstvení, hasiči pro ně také postavili vyhřívaný stan. Uprchlíci mohou od úterka v Praze využít také služeb asistenčního centra v budově Městské knihovny na Mariánském náměstí, stejná centra vznikají i v dalších krajích.

Asistenční centra mají podle ministerstva vnitra řešit kromě registrace a zdravotních prohlídek nově příchozích také ubytování, logistiku, humanitární pomoc či dopravu. „Dosud museli Ukrajinci do Registračního humanitárního střediska ve Vyšních Lhotách či na cizineckou policii,“ uvedla mluvčí ministerstva Klára Dlubalová. Centra podle ní budou koordinovat i pomoc velkého rozsahu.

V pondělí také vzniklo Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině, jde o centrální krizový orgán, který sídlí na generálním ředitelství hasičů. V národním centru pracují hasiči, policisté, pracovníci odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra, správy uprchlických zařízení a dalších institucí. Jeho úkolem je především komunikace napříč státní správou a samosprávou, ale také organizace poskytování humanitární pomoci do zahraničí, přerozdělování lidí k ubytování v krajích nebo spolupráce s neziskovými organizacemi. Centrum je pracovním orgánem Ústředního krizového štábu.

Rusko vojensky napadlo Ukrajinu ve čtvrtek. Boje dnes pokračují sedmým dnem, vyžádaly si mnoho obětí. Z Ukrajiny už prchly stovky tisíc lidí.

DatumPočet registrovaných
25.02.2022936
26.02.2022717
27.02.2022732
28.02.20224823
01.03.20226769

Zdroj: Cizinecká policie

(čtk)