Okresní soud v Děčíně Foto: Okresní soud v Děčíně

Odvolání z funkce soudce se ubránil, teď děčínský soudce sám odchází

Soudce Okresního soudu v Děčíně (OS) Radomil Bajer s posledním březnovým dnem končí ve funkci soudce. Rezignaci podal soudce, který byl mj. podezřelý z nezákonného lustrování v soudních databázích a čelil návrhu na odvolání, v prosinci minulého roku. Předcházelo tomu jednání s předsedkyní Krajského soudu v Ústí nad Labem (KS) Lenkou Ceplovou.

Ve funkci soudce strávil Radomil Bajer bezmála deset let. Jmenován soudcem byl v listopadu 2012, přičemž návrh na jeho jmenování podal tehdejší předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Milan Kohoutek již o rok dříve. A to teprve dva měsíce poté, co Bajer složil advokátní zkoušku. Pražskou právnickou fakultu v Praze studoval Bajer devět let (1999 – 2008), následně rok pracoval na Českém telekomunikačním úřadu jako referent. Před jmenováním soudcem působil dva roky jako koncipient ve dvou advokátních kancelářích.

Během své poměrně krátké soudcovské kariéry čelil Bajer hned několika kárným řízením, přičemž v jednom případě i s návrhem na odvolání z funkce soudce.

V roce 2017 mu kárný senát snížil plat, a to za průtahy, které shledal ve 101 věcech. Kárné žalobě tehdy předcházela mimořádná prověrka, při níž byly zjištěny závažné nedostatky při vyřizování trestních věcí, které měly vést i k promlčení trestního stíhání.  „Soudce až na několik výjimek nedodržoval lhůtu k provedení prvního úkonu ve věci, první úkon nebyl proveden ani v přiměřeně delší lhůtě, a to, aniž by soudce o prodloužení lhůty k provedení prvního úkonu ve věci požádal. Soudce ve věci činil neúčelné „úkony“, jako např. vyžadování opisu rejstříku trestů, lustrace z evidence vězněných osob či evidence obyvatel, přičemž s výsledky provedených lustrací ihned po jejich vyžádání nepracoval. Bylo zjištěno nesoustředěné doručování předvolání k hlavnímu líčení, jež následně vedlo ke zmaření jejich konání. V případech, u nichž byla tato skutečnost shora podrobně popsána, bylo nadto zjištěno, že při předkládání spisu kanceláři soudce neuváděl datum referátu, zjevně ve snaze zakrýt průtahy, a opakovaně bylo zjištěno, že došlo ke zrušení hlavního líčení, aniž by o tom byl ve spise pořízen pokyn soudce, popř. byl pořízen později bez uvedení data, v mnoha případech chyběly protokoly o hlavních líčeních, byť fakticky nekonaných, během nichž mělo dojít k dalšímu odročení. Tyto postupy byly v závěrech prověrky vyhodnoceny jako nestandardní, jdoucí na samou hranici zákonnosti,“ popisovala kárná žaloba závěry prověrky.

Nezkušenost a osobní problémy

Soudce Bajer se tehdy hájil jak neblahou situací na OS v Děčíně, tak nezkušeností, když přebíral senát hned poté, co ukončil advokátní praxi a musel se tak seznamovat s chodem soudu. Zároveň k tomu přistoupily problémy v manželství, kdy pro něho bylo údajně těžké odfiltrovat osobní život od toho pracovního.

Osobní problémy pak stály i za dalšími kárnými žalobami, které následovaly.

V témže roce, kdy odešel od kárného senátu se snížením platu za průtahy, podal na soudce Bajera kárnou žalobu tehdejší předseda KS Luboš Dörfl.  Policie totiž zjistila, že soudce měl neoprávněně vstupovat do systému ISAS a vyhledávat v něm informace pro soukromé účely. Podle tehdejšího popisu skutku Bajera zajímala jeho manželka a její příbuzní, kteří na něj podali civilní žalobu kvůli majetkovým neshodám. V tomto případě však případnému potrestání soudce Bajer unikl. Kárný senát řízení zastavil, neboť kárný návrh byl podán opožděně.

V roce 2019 čelil soudce Bajer další kárné žalobě, přičemž bylo navrhováno jeho odvolání z funkce soudce. Žaloba tehdy soudci vytýkala dvě věci: soudce měl vydávat za vyhotovené rozsudky nehotové koncepty, do nichž vkládal rozsudky z jiných případů, a pak to, že měl vstoupit během vyučování do třídy plné malých dětí a v emocích a násilím odvést svoji nezletilou dceru, o níž vede opatrovnický spor se svojí ženou. Kárný senát tehdy zvolil nejpřísnější finanční sankci a připojil zároveň varování, že od odvolání z funkce soudce nebyl Bajer daleko.

Co vedlo soudce Bajera k podání rezignace není jasné, na dotaz České justice dosud nereagoval. Ministerstvo spravedlnosti pouze sdělilo, že tak učinil již v prosinci. Předsedkyně KS v Ústí nad Labem Lenka Ceplová uvedla, že v minulém roce se soudcem Bajerem vedení krajského soudu několikrát jednalo, a to v souvislosti se zprávami kontrolního senátu KS. V listopadu pak měl předsedkyni Ceplovou požádat o schůzku sám Bajer, tématem měl být stav jeho soudního oddělení.

Petr Dimun