Pouze necelé 4 miliardy korun má Ministerstvo spravedlnosti na straně příjmů ve státním rozpočtu. Hospodařit přitom bude s téměř 32 miliardami korun. Velkou část z příjmů tvoří soudní poplatky. Podle údajů resortu na nich lidé každý rok zaplatí přes 1 miliardu korun. Jejich výše se ale nezvedla od roku 2011 a s pokusem o navýšení neuspěla exministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Koaliční vládě Petra Fialy (ODS) se podařilo ve Sněmovně prosadit její první státní rozpočet. Počítá se schodkem 280 miliard korun. Je to o 97 miliard méně, než navrhoval bývalý kabinet Andreje Babiše (ANO). Premiér Fiala minulý týden nevyloučil, že rozpočet bude muset přepracovat v souvislosti s dopady ruské invaze na Ukrajinu. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) však dnes řekl, že vláda potřebuje dostatek dat a kvalifikované rozhodování.

Ministerstvo spravedlnosti bude letos hospodařit s 31,98 miliardy korun, meziroční růst činí asi 36 milionů korun. V porovnání s návrhem vlády expremiéra Andreje Babiše klesne o půl miliardy korun na zhruba 0,8 miliardy Kč částka na investice. Výdaje od roku 2011 nabobtnaly téměř o třetinu – tehdy rozpočet resortu spravedlnosti činil 20 miliard korun.

V rámci druhého čtení poslanci v rozpočtu navrhovali několik přesunů. Bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) chce přidat spravedlnosti přidat 800 milionů na pokrytí nezbytných výdajů, návrh ale neprošel.

Úspory v kapitole ministerstva spravedlnosti se podařilo nalézt jednak v platové oblasti, jednak u provozních výdajů a také přehodnocením plánovaných investic. Na platy by měl mít úřad podle schváleného materiálu k dispozici 17,868 miliardy korun. Loni to bylo 17,900 miliardy Kč. Celková úspora v platové oblasti činí 949 milionů korun.

Uspoření prostředků souvisí se zmrazením platové základny u soudců a státních zástupců a s nenavýšením platů zaměstnanců o 1400 korun. Je otázkou, jak se do rozpočtu v budoucnu promítnou žaloby, které soudci kvůli politickému rozhodnutí o zmrazení platů budou podávat. Kolik soudců nakonec žaloby podá, není jasné. Prezident Soudcovské unie soudcům sice zaslal vodítko, jak mají při podávání žalob postupovat, část z nich ale nechce spor s vládou eskalovat kvůli situaci na Ukrajině.

Soudcovská práce je drahá

Soudcovská práce je podle předsedkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Lenky Ceplové drahá. Proto je podle ní potřeba do justice nalákat absolventy právnických fakult, právně vzdělané a kvalifikované odborníky. Předsedové krajských soudů ministerstvo už loni v květnu požádali o navýšení rozpočtu na platy asistentů soudců a vyšších soudních úředníků. „Nesoudcovské platy v justici stagnují oproti platům ve veřejné správě. Výše průměrného platu v justici za prvních devět měsíců roku 2021 je o více než 10.000 korun nižší než průměrný plat za stejné období ve veřejné správě. Justice není v platech asistentů konkurenceschopná,“ uvedla v únoru předsedkyně ústeckého krajského soudu.

Dlouhodobým problémem ústeckého soudu je chybějící justiční areál. Krajský soud v Ústí nad Labem leží v záplavovém území. Ministerstvo s jeho výstavbou v investičním plánu nadále počítá Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Zajímavé bude také sledovat, jak s rozpočtem resortu spravedlnosti zahýbou ceny energií. Spravedlnost totiž například jen za plyn utratí 200 milionů korun ročně, všechny resorty dohromady přitom dají za plyn 700 milionů korun.

Debatu při projednávání rozpočtu v ústavně právním výboru Poslanecké sněmovny vzbudila vězeňská část rozpočtové kapitoly 12,21 miliardy korun. Má být nižší ve srovnání s návrhem Babišova kabinetu, který počítal s 12,76 miliardy Kč, i s loňskem. Rozpočet schválený na loňský rok dával na vězeňství 12,34 miliardy korun. Ekonomický náměstek Radomír Daňhel uvedl, že Vězeňská služba se předzásobila koncem loňského roku minimálně v objemu 300 milionů korun. „Peníze nám tam nechybí,“ řekl poslancům. Podle náměstka lze případně zapojit i nespotřebovaných 400 milionů Kč z minulých let.

Stamiliony za potraviny

Spravedlnost kvůli Vězeňské službě také vydá hodně prostředků na nákup potravin. Zatímco všechny resorty za jídlo utratí 600 milionů, celých 500 milionů jde do kapitoly ministerstva spravedlnosti.

Členové výboru podpořili také návrhy rozpočtových kapitol Ústavního soudu a Ústavu pro studium totalitních režimů. Ústavní soud má letos hospodařit stejně jako loni se zhruba 237 miliony korun. Výbor doporučil provést uvnitř jeho kapitoly úpravu tak, by mohl vyplatit asi milionové odchodné někdejší ústavní soudkyni Kateřiny Šimáčkové. Šimáčková se funkce vzdala v prosinci, nastoupila k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

U provozních výdajů vychází vláda Petra Fialy (ODS) pro spravedlnost z částky 3,741 miliardy korun, loni to bylo 3,979 miliardy Kč. Na kapitálové výdaje má úřad mít 757 milionů Kč, tedy zhruba o 55 milionů korun více než v loňském roce.

Z návrhu rozpočtu lze také vyčíst, že spravedlnost je ministerstvem, které utratí největší objem peněz za poštovní služby a to celých 200 milionů korun. Celkem rezorty za poštovní služby za rok vydají 1,3 miliardy korun.

Z dalších výdajů návrh zmiňuje například 11,6 milionu Kč na program sociální prevence a prevence kriminality a 4,5 milionu Kč na program protidrogové politiky.

Rozpočet počítá s příjmy 1613,2 miliardy, výdaji 1893,2 miliardy a schodkem 280 miliard korun.

Ukazatele kapitoly 336 Ministerstvo spravedlnosti v Kč

Zdroj: Návrh státního rozpočtu

Eva Paseková