Prezident Miloš Zeman Foto: Pražský hrad

Ústavní právník Kudrna: U milostí bych zvážil kontrasignaci premiérem

Ústavní právník Jan Kudrna by zvážil podřízení práva na udělování milostí prezidentem kontrasignaci, tedy spolupodpisu předsedy vlády. Kontrasignace by mohla omezit případy milostí pro lidi, kteří mají přímé vazby na prezidenta. Řekl to dnes v souvislosti s rozhodnutím prezidenta Miloše Zemana o omilostnění jeho podřízeného, šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka.

Nutnost souhlasu premiéra Kudrna zdůvodnil tím, že udělení milosti Balákovi není prvním kontroverzním rozhodnutím českých prezidentů. Připomněl například sporné milosti od bývalých prezidentů Václava Klause a Václava Havla pro podnikatele Tomáše Malinu, odsouzeného za stomilionový podvod s pohonnými hmotami, Martina Odložila, syna olympioniků Věry Čáslavské a Josefa Odložila, který byl odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody za smrt svého otce, nebo pro Martu Chadimovou obžalovanou v restituční kauze týkající se majetku premonstrátského kláštera na Strahově.

Čím méně milostí se podle Kudrny uděluje, tím více vynikají kontroverzní případy. Sporné milosti podle něj udílí i například prezidenti Spojených států při odchodech z funkce. V řádově stovkách rozhodnutích je sporných ale jen několik. Zeman dosud omilostnil dvě desítky odsouzených, pozornost kromě Baláka vyvolala také milost pro Jiřího Kajínka, který si odpykával doživotí za dvojnásobnou vraždu, nebo pro podnikatele Pavla Podroužka, jenž pokračoval v podnikání i po omilostnění, i když rozhodnutí prezident zdůvodnil jeho vážným zdravotním stavem.

Institut milosti má podle Kudrny své místo v právním řádu a nerušil by ho. Systém trestní spravedlnosti označil za velmi přísný a tvrdý. „Takový ze své podstaty má být, ale na druhou stranu si myslím, že je dobře, když v něm zůstane určitý institut naděje, ke kterému se odsouzení mohou upínat,“ podotkl. U některých odsouzených to podle něj může vést ke snaze o nápravu nebo o lepší chování, aby měli šanci milost získat. „I když nepochybuju o tom, že řada odsouzených k žádosti o milost přistoupí bez jakékoliv snahy o svou nápravu. Ale myslím si, že vždy je dobré, když v jakkoli tvrdém systému existuje ještě naděje, že z něj existuje nějaké východisko,“ dodal.

Zeman udělil milost Balákovi, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře, 26. března, Pražský hrad o ní informoval v úterý. Zohlednil jeho bezúhonnost i pracovitost. Podle Zemana nebyla zřejmě pro Balákovo odsouzení rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje. Milost pro Baláka neodpovídá podmínkám, které si prezident stanovil pro její udělení.

(čtk)