Bývalý předseda NSS Michal Mazanec Foto: Monika Píšková

Mazanec a Polčák míří mezi vládní legislativce

Řady právních expertů v Legislativní radě vlády (LRV) by měli rozšířit bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec a odborník na práva informačních technologií Radim Polčák. Počítá s tím návrh, který ve středu projedná vláda.

„Dlouhodobě se ukazuje, že Legislativní rada vlády s ohledem na návrhy právních předpisů, které jí jsou předkládány k projednání, trpí zjevným deficitem odborníků na oblast správního práva,“ zdůvodnila předkládací zpráva k návrhu nominaci Mazance.

„JUDr. Michal Mazanec působil řadu let jako místopředseda Nejvyššího správního soudu a následně jako jeho předseda. Byl rovněž členem mnoha komisí pověřených legislativními úkoly, zabýval se reformou správního řízení a správního trestání nebo se podílel na přípravě reformy soudcovských zákonů,“ připomněl dokument.

Mazanec už dříve členem LRV byl, předtím zasedal také v její pracovní komisi pro správní právo.

Polčák je prorektorem brněnské Masarykovy univerzity, na starosti má rozvoj, legislativu a IT. Na tamní právnické fakultě vede Ústav práva a technologií. Návrh o něm uvádí, že má bohaté zkušenosti nejen s teorií a aplikací práva, ale i s jeho samotnou tvorbou.

„Patří mezi přední odborníky v oboru práva informačních technologií, právní teorie a právní filozofie, dlouhodobě se zabývá právními souvislostmi vývoje a použití informačních technologií, věnuje se odborné publikační činnosti a mimo jiné dříve působil v pracovní komisi Legislativní rady vlády pro správní právo,“ stojí ve zprávě.

LRV je poradním orgánem vlády. Jeho členy jmenuje a odvolává vláda na návrh předsedy LRV, jímž je aktuálně ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Rada má zpravidla 30 členů, kteří vykonávají práci za symbolickou odměnu. Zasedají obvykle jednou za dva týdny.

(čtk)