Mezinárodní trestní tribunál v Haagu Foto: ICC

Blažek přidělil na rok k Mezinárodnímu trestnímu soudu žalobkyni Richterovou

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) přidělil dočasně k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) v Haagu žalobkyni Nejvyššího státního zastupitelství v Brně Annu Richterovou. Pozici expertky má Richterová vykonávat od 1. července do 30. června příštího roku. ICC stíhá například válečné zločiny či genocidy, nyní se zabývá i ruskou agresí na Ukrajině. Richterová byla prokurátorkou někdejšího Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

Při výběru zohlednil ministr Blažek podle Řepky výborné hodnocení dosavadní činnosti žalobkyně, včetně jejího působení v Eurojustu. Oceňuje i její vysokou odbornou úroveň.

Blažek v polovině května po jednání s šéfem ICC uvedl, že Česko chce se státy paralelně vyšetřujícími možné válečné zločiny na Ukrajině koordinovat shromažďování důkazů, které má být základem pro případné sestavení obžaloby. Richterová v květnu v rozhovoru pro Českou televizi řekla, že je přesvědčena o tom, že důkazů se podaří shromáždit dostatek, protože agresoři se neobtěžují s jejich zahlazováním. Je podle ní třeba zajistit svědky.

Při jednání v Haagu Blažek uvedl, že Česko připravuje vyslání seniorní státní zástupkyně k ICC, která má předchozí dlouholeté zkušenosti s působením u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii.

Zmínil tehdy také, že Česko připravuje mimořádný finanční příspěvek na podporu činnosti soudu a zvažuje další kroky a opatření na podporu mezinárodního vyšetřování. „Česká republika aktivně podporuje snahy mezinárodních organizací, jako je Eurojust a Mezinárodní trestní soud při vyšetřování zločinů souvisejících s ruskou agresí na Ukrajině, proto se budeme snažit, aby se v nejbližších letech stal soudcem Mezinárodního trestního soudu český kandidát, podobně jako jím byl od roku 2012 Robert Fremr. Výběrové řízení již běží,“ uvedl tehdy Blažek.

Podle Fremra českého zástupce čeká náročná kampaň, při níž musí za pomoci české diplomacie získat podporu ostatních zemí. „Počet kandidátů usilujících o zvolení je různý. Například ve volbách v roce 2012, kterých jsem se účastnil, se o šest míst ucházelo 19 kandidátů. Každý stát může v každém kole voleb dát svůj hlas šesti kandidátům,“ řekl Fremr serveru Seznam Zprávy. Podle informací tohoto serveru ministerstvo zahraničí vládě navrhne, aby se o pozici soudce ICC za Česko ucházel bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

(čtk)