Roman Švaňhal přišel o talár Foto: Televize Vysočina

Bývalý předseda žďárského soudu Švaňhal přišel definitivně o talár. Podle soudu týral družku

Bývalý předseda Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou přišel definitivně o talár. „Na základě pravomocného rozsudku z 25. května 2022 zanikla JUDr. Romanovi Švaňhalovi funkce soudce,“ řekl České justici mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Švaňhal byl odsouzen za domácí násilí vůči své družce.

Trestní stíhání pro obvinění ze spáchání zločinu týrání osoby ve společném obydlí trvalo čtyři roky. Roman Švaňhal nakonec dostal dvouletý trest. Vzhledem k jeho dosavadní trestní bezúhonnosti si může trest odpykat na svobodě, soud mu uložil zkušební dobu šestatřiceti měsíců.

Družka, se kterou má Švaňhal dítě, se ho podle líčení u soudu bála, odpíral jí jídlo i peníze a týral ji. „Děsivé bylo, že většinou neřval, stál těsně u mě a mluvil potichu. Přitom jsem cítila, jak z něj sálá agrese a zloba. Strašně jsem se ho bála. Většinou to bylo, když jsem zavedla řeč na peníze,“ uvedla například u soudu podle Deníku poškozená Eva G. z Prahy. Švaňhal vinu od začátku popíral.

Kauzou se původně zabýval Obvodní soud pro Prahu 4. Ten Švaňhala potrestal jednatřiceti měsíci s podmínkou na třiačtyřicet měsíců. Oba soudy uvěřily poškozené, protože její výpověď se shodovala s ostatními svědeckými výpověďmi a důkazy. „Kromě trestu musí poškozené zaplatit šedesát tisíc korun jako náhradu za nemajetkovou újmu,“ řekl Deníku mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig.

Podle informací České justice je nyní bývalý soudce obžalován i za zločin křivého obvinění vůči družce.

Švaňhal v roce 2011 ve funkci předsedy Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou nahradil současného ústavního soudce Tomáše Lichovníka. Soudil například známou kauzu záměny dětí v třebíčské porodnici. 

Eva Paseková