Tvrdý střet Čižinského s Marvanovou kvůli kauze Redl a spol. Měla by mít funkci radní pro drby a klepy, vzkázal političce


Kvůli údajné korupční kauze v Dopravním podniku hlavního města Prahy se do sebe tvrdě pustili radní Hana Kordová Marvanová a zastupitel a starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Hana Kordová Marvanová v nedávném rozhovoru po Ekonomický deník, uvedla, že se šéf hnutí Praha sobě Jan Čižinský „sám“ domluvil s pražským developerem Sergem Borensteinem na rekonstrukci okolí nádraží Holešovice. Kvůli této velké stavební akci, na které město participuje, měl přitom po Borensteinovi údajně vyžadovat vazebně stíhaný náměstek pražského Dopravního podniku Matej Augustín úplatek. Schůzky s developerem se řešily i na zastupitelstvu hlavního města, tam Čižinský ani přes četné výzvy opozice nevystoupil. Nyní ale Čižinský političku TOP 09 a STAN – Spojených sil pro Prahu tvrdě „počastoval“.

Národní centrála proti organizovanému zločinu sdělila kvůli podezření z korupce na pražském dopravním podniku, provázané dle detektivů s aktivitami některých politiků, mimo jiného dnes už exnáměstka primátora za STAN Petra Hlubučka, obvinění 13 podezřelým.

Téma významně hýbe nejen médii, ale i pražskými politickými vodami. Akutní záležitosti řeší jak rada města, tak jeho zastupitelé.

Vztahy mezi komunálními politiky v hlavním městě se těsně před podzimními volbami velmi ostře hrotí.

Ekonomický deník minulý týden vyzpovídal dlouhodobou kritičku poměrů v městském dopravci Hanu Kordovou Marvanovou. Položil jí mimo jiné i tyto otázky.

Sešla jste se v popisované záležitosti i s někým jiným? V pražském zákulisí se už nějaký čas šušká, že mimo jiné s, v policejním usnesení jmenovaným developerem, po kterém měli lidé od Michala Redla požadovat úplatek, Sergem Borensteinem?

Žádal mě dvakrát o schůzku a sešla jsem se s ním, abych mu sdělila výhrady, které ke smlouvám na společný podnik mám. On mi sdělil, že to je takto dohodnuté a že to projednal s panem Čižinským.

Prosím? Jako, že spolu oni dva projednali na první pohled pro město nevýhodnou aktivitu přestavby stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí ?

Ano. Že to tak zůstane.

Počkejte, tedy, že do společného projektu město vloží pozemky, a město bude minoritním akcionářem? To si opravdu dohodl Serge Borenstein s Janem Čižinským? Jakou on na to má (Jan Čižinský, šéf Praha sobě, které aktuálně shání jako hnutí nezávislých kandidátů pro podzimní komunální volby cca 100 tisíc podpisů pražských občanů – pozn. red.) pravomoc?

Nevím, takhle mi to (Borenstein – pozn. red.) řekl. A já jsem celou dobu usilovala o to, že se musí ty smlouvy změnit. Za prvé jsem si myslela, že musí proběhnout výběrové řízení. Když už tedy neproběhlo, tak aby se alespoň změnily smlouvy tak, aby to pro Prahu bylo výhodné. Aby tam byly právní pojistky, že nedojde k poškození majetkových zájmů města. Některé změny odmítnuty byly, ale podle mého právního názoru velmi nedostatečně.

To je velmi vážná informace, že vám developer říká, že věc projednal s politikem. Budete to téma otevírat?

My jsme to už projednávali. Padlo to i na zastupitelstvu.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je reditel-dopravniho-podniku-mi-hrozil-po-kritice-zalobou-rika-hana-marvanova-foto-jan-hrbacek-1024x979.jpg.
Ředitel dopravního podniku mi hrozil po kritice žalobou, říká Hana Marvanová. Foto: Jan Hrbáček

Otázky pro Čižinského

Ekonomický deník proto položil Janu Čižinskému následující otázky.

Můžete prosím potvrdit, že jste se sešel s developerem Borensteinem, kdy, kolikrát?

Řešili jste s ním rekonstrukci Holešovic?

Proč na takovém jednání a ve dvou?

O čem jste si povídali, co jste řešili, k čemu jste dospěli? Že on je jediným partnerem pro rekonstrukci Holešovic?

Kdo prosím jednání inicioval? Vy? Borenstein?

Jaké jsou parametry této dohody, můžete je pojmenovat, zveřejnit základní punkty?

Přijde vám v pořádku se privátně scházet s developery ohledně natolik velkého a citlivého projektu? Jaký jste měl k takové schůzce puvoir?

Přijde vám v pořádku vykonávat podobné schůzky v době, kdy jste už od kolegy Scheinherra (náměstek primátora Adama Scheinherr za Praha sobě – pozn. red.) věděl, že případ vyšetřuje policie?

Proč jste nereagoval na výzvy kolegů zastupitelů 16. 6. a nevystoupil a neobjasnil vaše zákulisní jednání?

Informoval jste o schůzce či schůzkách policii? Pokud ne proč?

Hovořili jste o pokusu o úplatek, o kterém jste už věděl od kolegy Scheinherra? Kolik bylo Borensteinovi nabídnuto za potvrzení projektu? 

Sešel jste se i s konkurentem (Borensteina – pozn. red.) Radovanem Vítkem? Pokud ne, proč?

Přijde vám v pořádku, vložit do pro město neziskového projektu pozemky a být minoritním akcionářem ve společném podniku?

Existují samozřejmě i jiná řešení. Proč jste domluvili zrovna toto? 

Jan Čižinský ale na tyto konkrétní otázky odpověděl pouze v útlé formě. Za to se ale tvrdě vymezil vůči Haně Kordové Marvanové.

„Je to nesmysl. S lidmi z Karlín Group jsme měli několik oficiálních schůzek, na nichž jsem coby starosta Prahy 7 zastupoval městskou část. Sešli jsme se zcela veřejně na radnici či v Poslanecké sněmovně. Vždy jsem potvrdil, že okolí Nádraží Holešovice je ošklivé a je třeba ho řešit. Výlevy typu ´jedna paní povídala´ od paní Marvanové řešit nehodlám. Chodit a roznášet klepy je totiž teď to jediné, co paní Marvanová dělá. Mohla by si o to rozšířit gesci a být pražskou radní pro drby a klepy. Prosím aby moje reakce nebyla krácena. Srdečně zdravím Jan Čižinský,“ zareagoval na otázky Ekonomického deník šéf Prahy sobě.

Podivné role

Vyostřeným vztahů, mezi Hanou Kordovou Marvanovou a Janem Čižinským předcházelo její vystoupení na zastupitelstvu 16. června. Tam Marvanová mimo jiné kritizovala, že město šmahem, bez bližšího zkoumání, přistoupí kvůli rekonstrukci okolí holešovického nádraží na společný podnik s developerem Sergem Borensteinem, přestože do něj vloží své pozemky a bude mít v projektu minoritu. Marvanové se nelíbí kroky Jana Čižinského a Adama Scheinherra.

„Podle mě byla naprosto závažná věc, že projekt na založení společného podniku na metro Holešovice nebyl předložen ke schválení valné hromadě, tedy Radě města. A já tedy tady na mikrofon teď říkám, a říkám to i jako podnět pro kontrolní výbor, protože teď už si nevím rady, jestli na zastupitelstvu nebude pan náměstek mluvit, nám na radě to nevysvětlí, tak já bych ráda, aby kontrolní výbor prověřil to, jak je možné, že byl založen
společný podnik, aniž byl podle stanov odsouhlasen valnou hromadou. Podle mého názoru je ten úkon absolutně neplatný a tlačil to nejen tedy, jak asi z toho vyplývá, tedy lidé blízcí panu Hlubučkovi, což je teď předmětem vyšetřování, ale vždyť to tlačila i Praha Sobě. Já si to pamatuju. Já si pamatuju, že pan náměstek Scheinherr nám nedal ty dokumenty a že to tlačili, a já jsem se tehdy sešla s panem Borensteinem, on mi tedy neřekl, že po něm někdo žádal úplatek, ale řekl mi jinou závažnou věc, že o všem jedná jenom s panem Čižinským. Já jsem se ptala, proč nejedná s ostatními, abychom taky měli informace,“ prohlásila ve svém vystoupení Hana Kordová Marvanová.

„Já to vím proto, že tehdy oni se se mnou spojili, tehdy rozšířili trestní oznámení, které podali. Nevím, jestli toto trestní oznámení vlastně není tím prapůvodem zahájení vyšetřování, a skutečně to zaslali tehdy nejvyššímu státnímu zástupci a policie to začala vyšetřovat. A já tady tedy otevřeně řeknu, že já jsem byla v kontaktu s policií, s tím policejním důstojníkem (viz rozhovor Ekonomického deníku ZDE – pozn. red.), tehdy to bylo na úrovni města vyšetřováno, a poskytla jsem mu nějaké dokumenty, které jsem k tomu měla, a když jsem to chtěla probrat na koaličním jednání, tak nebyl vůbec žádný zájem,“ pokračovala politička současné pražské magistrátní koalice Kordová Marvanová.

„Byl jenom zájem rychle to schválit, radě nepředložit dokumenty, neodpovědět na dotazy, které tady vznášel Tomáš Portlík (z opozuiční ODS – pozn. red.), vlastně i za mě a za všechny, které to tedy zajímalo. Takže já si
myslím, že role pana náměstka Scheinherra a Jana Čižinského v tom je podivná. Já nevím, proč to tak tlačili. Já jenom vím, že jenom oni jednali s panem Borensteinem, a pak asi se do toho následně vložili lidé od Petra Hlubučka. Tak tolik tedy k této kauze Holešovice, a já bych chtěla, aby výstupem toho, že my tady říkáme nějaké podezřelé skutečnosti, tak tady byl nějaký orgán, který tedy se tím bude zabývat, protože mě to tedy
neuspokojuje, že ani teď nedostaneme odpovědi,“ lze se dočíst ve stenoprotokolu z jednání pražského zastupitelstva.

Střet na zastupitelstvu

Téma následně uchopili opoziční zastupitelé.

„Já bych se třeba chtěl zeptat pana Čižinského, který tady byl několikrát zmíněn paní doktorkou Marvanovou, jestli je pravda, že pan Čižinský jednal s panem Borensteinem o těch Holešovicích. Tak jestli by tady mohl odpovědět pan Čižinský, jestli s ním jednal a co bylo předmětem toho jednání. Jestli s ním jednal dříve, než bylo podáno trestní oznámení, abychom věděli, co to bylo za jednání, protože to je pro mě překvapivé,“ ozval se předseda pražského hnutí ANO Ondřej Prokop.

Jan Čižinský výzvu na příchod k řečnickému pultíku nevyslyšel.

„Já taky připomenu znovu. Myslím si, že se mi nepřihlásil ani pan Čižinský, který tady byl zmíněn paní Marvanovou. Chtěl bych slyšet, pan Čižinský, kdy se sešel s panem Borensteinem ohledně Holešovic a co spolu projednávali, tak aby to tady jednoduše vysvětlil, protože to tady zaznělo od paní Marvanové. Třeba to ani není pravda, třeba se ani nesešel, tak aby tady řekl na mikrofon, jestli se sešel, kdy a co bylo předmětem schůzky. Stručně, jednoduše, nechápu, proč na to neodpovídá,“ pokračoval Prokop po chvíli.

Odezva od šéfa hnutí Prahy sobě ale opět nepřišla.

„Pane Čižinský, už se ptám asi po páté. Jednal jste s panem Borensteinem, jak tady zaznělo, a kdy? Před tím trestním oznámením, co bylo obsahem
schůzky? Stačí říct, že jste s ním třeba nejednal. Mně to bude stačit. Ale prosím cokoli tady na mikrofon, abychom se to dozvěděli. Protože paní Marvanová tady řekla poměrně silné obvinění směrem k vašemu jménu. Unikaly nějaké informace i ze spisu, dneska jsem to četl na Seznam Zprávách, že bylo řešeno něco s tím člověkem z Prahy 7, což předpokládají, že jste vy. Tak mě by zajímalo, jestli jste jednal v té věci Holešovice s panem Borensteinem. Prosím o odpověď. To je na pana Čižinského, nemám pořád odpověď,“ apeloval dále politik hnutí ANO.

Ke konci diskuse na téma Nové Holešovice a Jan Čižinský si vzal slovo zastupitel ODS a starosta Prahy 9 Tomáš Portlík.

„Padlo zde několik dotazů, konkrétně třeba na Jendu (Čižinského – pozn. red.), jestli se setkal s panem Borensteinem. Myslím si, že není špatně toto vědět. Myslím si, že není špatně si o tom říct. Nemyslím si, že pokud jste se setkali, že jste museli řešit něco tajného, něco zákeřného, že by vás opozice měla grilovat, ale to, co mi tom průběhu toho celého bodu vadí, je ta neuvěřitelná míra ignorance, která svědčí o tom, že si vůbec neuvědomujete závažnost celé situace… …Ta debata o tom, že jsou tady devadesátky. Myslím si, že jediný, kdy jsme si skutečně mimo ty řeči na zastupitelstvu zažili devadesátky, tak si myslím, že to bylo zhruba včera a v průběhu dnešních dní a pročítání mediálních článků,“ prohlásil Portlík.

Jan Čižinský opět nezareagoval.

Vyjma reakce na otázky Ekonomického deníku se ozval v pondělí na sociálních sítích.

„Kdyby se všichni chovali jako Adam Scheinherr ( o němž Čižinský tvrdí, že svým trestním oznámením v roce 2019 odstartoval vyšetřování údajné pražské korupční skupiny kolem Michala Redla – pozn. red.), z politiky zmizí korupce. To je hlavní zpráva Dozimetru. Samozřejmě, že PRAZE SOBĚ klesl koaliční potenciál. My ale věříme, že nadpoloviční většina pražských voličů zvolí poctivou politiku a zabrání koalici či opoziční smlouvě SPOLU + ANO. A úplně v tom informačním guláši zaniklo, jak úspěšné radní pro sociální věci, kulturu, dopravu a finance na magistrátu máme. Jasně, že se tady strhne vlna hejtů, ale naše práce je vidět a pokud dostaneme další čtyři roky, nastane smršť staveb a projektů, které teprve připravujeme. Bylo to tak na Sedmičce, bude to tak v celé Praze,“ napsal Jan Čižinský na svůj Facebook.

Jan Hrbáček