Křest knihy profesora Smejkala Foto: Jan Novotný

Znalec Smejkal se za stíhání domohl 90.000 Kč, dalších 50 milionů mu soud nepřiznal

Soudní znalec Vladimír Smejkal se za své nezákonné trestní stíhání domohl žalobou odškodného od státu 90.000 korun. Uvedla to mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová s tím, že soud zároveň zamítl nárok na dalších 49,7 milionu. Smejkal čelil společně s bývalým náměstkem ministerstva práce Vladimírem Šiškou obžalobě z toho, že chtěli nezákonně přidělit miliardovou ministerskou zakázku firmě IBM.

Verdikt není pravomocný. „Přiznání 90.000 Kč po tři roky trvajícím soudním řízení u Obvodního soudu pro Prahu 2 je výsměchem do očí. Takže se s největší pravděpodobností budu odvolávat, ovšem až poté, co dorazí vyhotovení rozsudku,“ sdělil dnes Smejkal. O žalobě již dříve Česká justice informovala.

Smejkal je vysokoškolským profesorem v oboru ekonomika a management. Jako soudní znalec pro ekonomiku, kybernetiku či kriminalistiku působí desítky let. Už dříve zdůrazňoval, že stíhání masivně poškodilo jeho odbornou i lidskou pověst, což mělo podle něj dopad nejen na jeho každodenní život, ale i na jeho zdraví. Poukazoval i na to, že mu tehdejší ministr spravedlnosti pozastavil znaleckou činnost, čímž ho připravil o příjmy.

„Neskutečné chování státu vůči neoprávněně stíhaným osobám stále pokračuje. V mém případě jsem požadoval po státu, tedy ministerstvu spravedlnosti, částku 70 milionů Kč složenou z těchto položek – ušlý zisk, náklady na obhajobu, poškození pověsti a poškození zdraví. Na všechny položky mám znalecké posudky, které jsem musel opět zaplatit. Ministerstvo mi uhradilo pouze 260.000 Kč za náklady na obhajobu a zaslalo omluvu za nezákonný postup orgánů činných v trestním řízení,“ popsal znalec.

Smejkalovo stíhání se týkalo zakázky na dodání systému, který měl kontrolovat posudkové lékaře a zlepšit účelnost vyplácení dávek. Ministerstvo k zakázce vypsalo v roce 2011 jednací řízení bez uveřejnění a k účasti vyzvalo jediného dodavatele – firmu IBM. Opíralo se o Smejkalův posudek, podle nějž nemohl systém dodat nikdo jiný. Antimonopolní úřad tendr zrušil poté, co si na krok ministerstva stěžovala jiná softwarová společnost.

Smejkal i exnáměstek Šiška svou vinu od počátku odmítali, znalec trval na pravdivosti svého posudku. Soudy oba muže zprostily viny mimo jiné proto, že se neprokázal jejich úmysl zvýhodnit konkrétního soutěžitele. Uvedly také, že nebylo vyvráceno tvrzení obhajoby, podle kterého jednali muži v přesvědčení, že IBM má jako jediná vhodné řešení.

„Byl bych rád, kdyby se nové vedení ministerstva spravedlnosti, které nyní připouští odškodňování nezákonně trestně stíhaných, vrátilo i k mému požadavku, který vznikl na základě chování jejich předchůdců,“ uzavřel Smejkal.

Šišku policie stíhala ještě ve čtyřech dalších případech, soudy ho uznaly vinným ve dvou z nich: zmanipulování ministerských zakázek pro firmu Fujitsu a vydírání firmy OKsystem. Uložily mu čtyřleté vězení. Kvůli Šiškovým kauzám rezignoval v říjnu 2012 ministr Jaromír Drábek (TOP 09).

(čtk, epa)