Představitelé justice se shodli na tom, že platy všech ústavních činitelů by od příštího roku měly dosáhnout zákonem předpokládané výše. Nemělo by tedy už dojít k jejich dalšímu „zmrazení” Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Blažek se soudci jednal o platech, prioritou je nyní odměňování pracovníků na soudech

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a vedoucí představitelé soudů se shodli na tom, že by platy ústavních činitelů měly příští rok dosáhnout zákonem předpokládané výše a nebudou zmraženy. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Soudci se s ministrem dohodli také na tom, že je nutné posílit a lépe odměnit odborný aparát soudů.To považuje za hlavní cíl také předseda Soudcovské unie Libor Vávra. Setkání ministra a zástupců justice poprvé v historii jako první premiér navštívil Petr Fiala (ODS).

„Shoda s předsedy panovala na tom, že cílem v současné době není zvyšování počtu soudců, ale především odborného aparátu a zlepšení jeho odměňování,“ uvedlo ministerstvo. Posílit chce zejména administrativní pracovníky na nejzatíženějších úsecích, kde se dá v následujícím období očekávat nárůst agendy, například v insolvenční agendě na soudech druhého stupně.

„To bylo opravdu těžiště té debaty,“ řekl Vávra. Podle něj nyní dostávají administrativní pracovníci na soudech měsíčně o 10.000 korun méně než na obdobných pozicích ve státní správě. S ministerstvem se shodli na tom, že je potřeba to vyřešit. Bude ale asi záležet na ekonomické situaci.

Blažek už v rozhovoru pro Českou justici uvedl, že ministerstvo by chtělo zadal personální audit justice po vzoru Německa. Ministerstvo také podle mluvčího posílí rozpočet organizačních složek v justici o 200 milionů korun se zaměřením do tří oblastí: na mandatorní výdaje soudů – tlumočníky, znalce a advokáty ex offo, na bagatelní pohledávky a nárůst cen energií.

Schůzky ministra s vedoucími představiteli soudů, o které Česká justice informovala již minulý týden, se dnes zúčastnil také premiér Petr Fiala (ODS). „Naším společným úkolem je, aby lidé v ČR měli jistotu, že žijí v právním státě, kde se všem měří stejně. Vím, že ne všichni občané tento pocit sdílejí. Můžeme-li něco udělat, abychom to zlepšili, pojďme to udělat. Pevný a stabilní právní systém je zárukou dlouhodobé prosperity ČR a důvěry občanů ve stát a jeho představitele,” uvedl předseda vlády. Ten ocenil přístup ministra spravedlnosti za diskuzi, kterou s vedením justice vede a poděkoval, že důvěra v postavení soudů v očích veřejnosti roste.

Poradce ministra Jaroslav Bureš, premiér Petr Fiala a ministr Pavel Blažek Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Na závěr porady ministr spravedlnosti ocenil přístup a působení Jaroslava Bureše, který jako jeho poradce vede se soudci kontinuální dialog. „Vím, že díky jeho profesionálnímu přístupu a dlouholeté, téměř celoživotní odborné profesní zkušenosti je tím pravým, kdo mi zprostředkuje detailní vhled do problémů, které vás trápí a činností, jež vykonáváte,“ dodal Pavel Blažek.

Výše platu politiků, soudců a státních zástupců se odvozuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Od ledna se platové základny politiků, soudců a žalobců zvedly o šest procent. Novela je od února opět snížila. U soudců klesla ze 106.986 korun na 100.872 korun. Vláda očekávala, že díky tomu ušetří 600 milionů korun.

Řada kritiků od počátku považovala zmrazení za protiústavní, zejména s odkazem na judikaturu Ústavního soudu, který opakovaně formuloval názor, že materiální zabezpečení patří ke garancím soudcovské nezávislosti. Proto podle nich vláda nemůže s platy soudců zacházet zcela volně a podle aktuálních rozpočtových potřeb. Na druhou stranu, některé zásahy do platů soud uznal jako možné a důvodné, například po ničivých povodních. Letošním zmrazením soudcovských platů se ÚS začal zabývat v červnu.

(epa, čtk)