Náměstek Antonín Stanislav a vrchní ředitelé sekcí Klára Cetlová a Michal Franěk jednali s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Blažek se sejde s vedením soudů a premiérem Fialou. Další zmrazení platů v justici podle něj nepřipadá v úvahu

Schůzku s představiteli tuzemských soudů chystá příští týden ve středu ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Jednání se zúčastní i premiér Petr Fiala. Jednou z klíčových otázek, která se bude na setkání řešit, je další osud soudcovských platů a odměn justičního administrativního aparátu. „Jsem přesvědčen o tom, že další zmrazení platů nepřichází v úvahu. Až uběhne tento rok, měl by naskočit běžný režim,“ řekl Blažek České justici.

K tomu, aby platy ústavních činitelů dále nerostly kvůli ekonomické krizi, podle Blažka není důvod a on takový krok nepodpoří. „V tuto chvíli má takový názor i zbytek vlády. Měli jsme společné jednání s vedením Ministerstva práce a sociálních věcí, kde byl i ministr Marian Jurečka. A shodli jsme se na tom, že by se v této věci nijak obstruovat nemělo. I přes tlaky všech možných populistů, kteří budou kandidovat na Pražský hrad,“ uvedl ministr.

Dalším velkým problémem jsou platy pomocného aparátu na soudech. Ministerstvo sice pro administrativu letos získalo 150 milionů korun navíc, podle předsedů soudů to je ale stále málo. I tohoto problému, který justici pálí dlouhodobě, by se předsedové soudů na jednání s premiérem měli dotknout. „Není úplná shoda na tom, kolik je kde třeba pracovníků,“ vysvětluje ministr.

Jednání se účastnil i ministr práce Marian Jurečka Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Resort proto intenzivně pracuje na zadání personálního auditu. Po vzoru Německa by ho měla udělat externí firma. „Pokud jde o platy, ty jsou samozřejmě ubohé. Trápilo mě to před deseti lety a teď mě to trápí úplně stejně. A budu se snažit i v této těžké době, abych na justiční aparát dostal víc. Platy soudců a státních zástupců jsou z pohledu jiných zástupců států naddimenzované, u administrativy je tomu naopak. Je to pak jako v carském Rusku, kdy v jedné budově má někdo 150 tisíc korun měsíčně a jiný tam dře za 20 tisíc,“ dodává Blažek. Najít stabilní kvalitní zaměstnance na soudy je proto čím dál obtížnější.

Zmrazení platů už řeší soudy

Od ledna se platové základny politiků, soudců a žalobců zvedly o šest procent. Sporná novela je opět snížila. Vláda tak chce ušetřit zhruba 600 milionů korun. V případě soudců základna klesla ze 106.986 korun na 100.872 korun, u státních zástupců z 96.287,40 Kč na 90.748,80 Kč.

Právě kvůli nezákonnosti zmrazení platů se už několik soudců obrátilo na soudy. „O jednotkách žalob vím najisto. Minimálně v jednom případě řízení bylo přerušeno a věc se předkládá Ústavnímu soudu k rozhodnutí,“ řekl už dříve prezident Soudcovské unie Libor Vávra s tím, že většina soudců vyslyšela jeho apel, aby kvůli konfliktu na Ukrajině a související ekonomické krizi s žalobami počkali. To později ocenil právě ministr Blažek. Ke zmrazení platů ale podle vyjádření špiček justice není důvod a může dojít k ohrožení soudcovské nezávislosti.

Podle dřívějšího vyjádření Kolegia předsedů krajských soudů o nevyrovnanosti platů odborného aparátu soudů a zbytku veřejné správy svědčí i to, že na Celní správu nebylo převedeno vymáhání pohledávek právě v souvislosti s nedostatkem personálu a nedostatečným finančním zajištěním. Mzdové prostředky připadající na jednoho zaměstnance, které by se převáděly z justice, nedosahovaly průměrné mzdy u celníků.

Eva Paseková