Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se tento týden setkal s předsedy soudů v Kroměříži Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Podle šéfů soudů 150 milionů korun navíc pro administrativu nestačí, propad platů bude pokračovat

Od dubna 2022 by měli pracovníci soudů získat na odměnách 150 milionů korun. Uvedl to náměstek ministra spravedlnosti Radomír Daňhel na poradě Kolegia předsedů krajských soudů a zástupců resortu. Podle závěrů schůze Kolegia z konce března jde o dílčí úspěch a propad platů v porovnání s veřejným sektorem bude přetrvávat.

Soudy a státní zastupitelství se dlouhodobě potýkají s nedostatkem pracovníků v administrativě nebo asistentů. Problematická je také vysoká fluktuace, kdy soudy nedokáží platově konkurovat soukromé sféře. „Jasně jsme se v Programovém prohlášení vlády zavázali k tomu, že se zasadíme o zvýšení odměn nejustičních pracovníků v oblasti soudnictví a státního zastupitelství. Jednání k tomu, abychom mohli navýšení platů realizovat, pokračují. Dnešní schůzka bylo v tomhle ohledu velmi přínosná, kolegům za ni děkuji,“ uvedl dnes po jednání ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Šlo i o jedno z témat další porady předsedů krajských a vyšších soudů tento týden na Justiční akademii v Kroměříži. „Už v tomto roce došlo k navýšení odpovídající části rozpočtu oproti předcházejícímu roku v případě personálu soudů cca o 150 miliónů Kč, státních zastupitelství o 30 miliónů Kč a v případě zbývajících složek také cca o 30 miliónů Kč. Příslušní zaměstnanci by měli pocítit navýšení platů již v následujícím měsíci. Jsem velice rád, že jsme započali trend navýšení odměn justičního personálu, který si ho bezpochyby zaslouží a odstraníme tak dluh z minulosti,“ řekl ke platům administrativních pracovníků v nedávném rozhovoru pro Českou justici náměstek ministra Karel Dvořák.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek na jednání na konci března přislíbil jak změnu zákona o soudech a soudcích, tak příslušné změny prováděcí vyhlášky Foto: Kolegium předsedů KS

Čtěte také: Kolegium šéfů soudů: Novela zákona o soudech a soudcích znemožňuje výběr nových předsedů

Podle Kolegia o nevyrovnanosti platů odborného aparátu soudů a zbytku veřejné správy svědčí i to, že na Celní správu nebylo převedeno vymáhání pohledávek právě v souvislosti s nedostatkem personálu a nedostatečným finančním zajištěním. Mzdové prostředky připadající na jednoho zaměstnance, které by se převáděly z justice, nedosahovaly průměrné mzdy u celníků. Podle zápisu z Kolegia, které má Česká justice k dispozici, ale soudy nadále považují za důležité snažit se o odbřemenění soudů a převést vymáhání justičních pohledávek na Celní správu.

V souvislostí s novelou exekučního řádu, placením záloh u bagatelních pohledávek a personálním zajištěním včetně vzdělávání a odměňování zaměstnanců, nejsou soudy jejich vymáhání podle daňového řádu schopny zajistit, varují předsedové krajských soudů.

Na justičních pohledávkách lidé dluží téměř šest miliard korun. Jde například o soudní poplatky, pořádkové pokuty nebo nevymožené peněžité tresty. Soudy agenda vymáhání dlouhodobě zatěžuje. Navíc není v justici ani jednotný postup, kdy například část soudů využívá služeb exekutorů.

Eva Paseková