Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž Foto: Veřejná žaloba

Nejvyšší státní zástupce podal dovolání v neprospěch bývalého ředitele věznice Horáka

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal dovolání v neprospěch bývalého ředitele věznice v Praze-Ruzyni Ivana Horáka. Pražské soudy jej zprostily obžaloby z několika trestných činu, stejně jako druhého aktéra kauzy. Státní zastupitelství netrvá v dovolání na obžalobě v původním rozsahu, přesto se ale domnívá, že Horák ani druhý muž neměli od soudu odejít zcela bez trestu. O dovolání, které je dostupné na webu veřejné žaloby, bude rozhodovat Nejvyšší soud. Zatím podnět spolu se spisem leží u Obvodního soudu pro Prahu 6.

Obvodní soud Horáka loni v prosinci zprostil obžaloby. Rozhodnutí letos v březnu potvrdil Městský soud v Praze. Podle obžaloby se Horák dopustil korupce, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a zneužití pravomoci úřední osoby. Druhého muže státní zastupitelství vinilo z podplácení a návodu ke zneužití pravomoci.

Obžaloba podle soudu neprokázala korupční jednání, soud měl také pochybnost o aranžmá celého případu, když vyslovil podezření o policejní provokaci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Vyplývá to z písemného odůvodnění rozsudku, který má Česká justice k dispozici.

Vše se točilo kolem neoprávněné lustrace jistého trestance v systému Vězeňské služby, kterou Horák zadal podřízené, a údajné nabídky úplatku za jeho přesun do jiné věznice. K přesunu nedošlo, vězeň neměl zájem. Obvodní soud v rozhodnutí naznačil, že kauza mohla být částečně výsledkem policejní provokace. Podle Stříže ale zjištěné okolnosti jakoukoli formu provokace „zcela vylučují“.

Žalobci už netrvají na obžalobě v plném rozsahu, připouštějí, že u Horáka se žádná korupce neprokázala. „Provedené důkazy, potažmo skutková zjištění z nich vyplývající, odůvodňují závěr, že jednání obou obviněných znaky trestných činů naplnilo, byť v podstatně užším rozsahu, než bylo tvrzeno v podané obžalobě,“ stojí v dovolání.

Stříž se domnívá, že Horák měl být uznán vinným alespoň z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Pro lustraci v systému neměl důvod. U druhého muže prosazuje Stříž trest za nepřímé úplatkářství. Žádá znovuotevření kauzy u obvodního soudu.

K možnému pozadí celého případu se před soudem vyslovil i Ivan Horák, který 22. ledna 2018 podal rezignaci na ředitele ruzyňské věznice a po 40 letech služby u VS skončil. Podle Horáka bylo trestní stíhání motivováno tím, že v květnu 2017 odmítl přemístit Miroslava Peltu do věznice v Litoměřicích, jak si přálo Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ). Místo toho byl Pelta ze zdravotních důvodů převezen do Brna, kde je vězeňská nemocnice, což podle Horáka VSZ výslovně „zatrhlo“. Rozhodla o tom nicméně vězeňská lékařka a její rozhodnutí následně potvrdilo i vyšetření Pelty v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích. Od té doby na něj měl „začít hon“. Vypověděl, že na jeho náměstkyni měl do telefonu „řvát“ státní zástupce VSZ v Praze Ondřej Trčka (dozorový státní zástupce v případu tzv. korupce ve sportu), že ji „svlékne z uniformy“, protože neuskutečnili eskortu do věznice v Litoměřicích. A protože se začaly k němu dostávat informace, že GIBS „slídí“ a pohybuje s kolem jeho přátel, známých a dokonce rodiny, rozhodl se raději svůj služební poměr ukončit.

(čtk, epa)