Soudcovský talár Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Případ soudce viněného z pokusu o sexuální nátlak jde k soudu ve Frýdku–Místku

Případ pokusu o sexuální nátlak ze strany soudce brněnského soudu Karla Knaifla na nezletilou míří k projednání k Okresnímu soudu ve Frýdku–Místku. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci. Podle vrchního soudu není vhodné, aby se věcí zabývaly brněnské soudy. Uvedl to dnes mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik. Soudce vinu popírá. V dubnu jej navrhli obžalovat policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Soudce působil na brněnském městském soudu, později na krajském. Obžalobu podal státní zástupce v polovině května u Městského soudu v Brně, zároveň podal návrh na odnětí a přikázání věci k jinému soudu. Návrh putoval nejdříve na krajský soud, který o něm však nerozhodoval, a dál na olomoucký vrchní soud. Ten věc nasměroval k Okresnímu soudu ve Frýdku-Místku, kdy podle rozhodnutí není vhodné, aby brněnský městský soud, kterému věc jinak místně přísluší, o ní rozhodoval.

„Neuplynula taková doba, aby rozhodování této věci soudci Městského soudu v Brně nebylo vnímáno jako nevhodné. V této souvislosti je třeba uvést také to, že v rámci případného hlavního líčení není vyloučen výslech svědků z řad soudců Městského soudu v Brně, kdy spisový materiál obsahuje řadu listin vztahujících se k trestním věcem vedeným u Městského soudu v Brně,“ uvedl Cik. Doplnil, že kromě vazeb na ostatní soudce mohou samozřejmě přetrvávat i vazby obviněného na administrativní aparát tohoto soudu, který by se rovněž v rámci jemu vymezených činností podílel na projednávání věci. „V projednávaném případě tedy podle názoru vrchního soudu byly splněny podmínky pro odnětí věci Městskému soudu v Brně,“ uvedl Cik.

Ze stejných důvodů podle rozhodnutí vrchního soudu není vhodné, aby ve věci rozhodoval krajský soud. „Kromě již uvedeného je třeba zdůraznit, že k nyní projednávané trestné činnosti mělo podle obžaloby zčásti docházet přímo na půdě Krajského soudu v Brně. Pokud by věc byla přikázána některému z okresních soudů v obvodu působnosti Krajského soudu v Brně, mohlo by následně docházet k situacím, kdy by právě Krajský soud v Brně měl rozhodovat o opravných prostředcích proti rozhodnutím soudu prvního stupně. Návrh na přikázání věci některému z okresních soudů v obvodu působnosti Krajského soudu v Ostravě je tedy opodstatněný,“ uvedl Cik.

Soudce loni policie obvinila z trestných činů sexuálního nátlaku ve stadiu pokusu, ohrožování výchovy dítěte, zneužití pravomoci úřední osoby a výroby a jiného nakládání s dětskou pornografií. V případě seznání viny mu hrozí až pět let vězení.

Soudce se podle vyšetřovatelů předloni v létě dostal k nezletilé dívce prostřednictvím svého povolání. Následně si s ní začal dopisovat přes sociální sítě a dívku také opakovaně navštěvoval, a to i přes upozornění lidí z jejího okolí, že to není vhodné. Muž se posléze údajně pokusil dívku donutit k sexu, což se ale nestalo. Soudce loni Deníku N potvrdil, že obviněný je, odmítl ale, že trestné činy spáchal.

„Sám nevím, co za tím je. Nic takového jsem neudělal, připadám si jako postava z románu Franze Kafky. Nevím, co si o tom myslet, připadám si jako ve zlém snu. Na nikoho jsem nikdy sexuální nátlak nedělal. Co nashromáždila policie, se nezakládá na pravdě. Víc k tomu říkat nechci, pro mě je to dlouhodobá noční můra,“ řekl soudce.

(čtk)