Elektronická jízdenka Opencard Foto: archiv

Soud přiznal bývalé radní Vorlíčkové 106.000 Kč za stíhání v kauze opencard

Soud přiznal bývalé pražské radní pro informatiku Evě Vorlíčkové (TOP 09) odškodné od státu 106.000 korun, a to za nemajetkovou újmu způsobenou stíháním v kauze opencard. Zbytek vzneseného nároku ve výši zhruba 6,5 milionu korun zamítl. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová. Rozsudek podle ní není pravomocný.

Vorlíčková čelila společně s bývalými pražskými primátory Bohuslavem Svobodou (ODS) a Tomášem Hudečkem (TOP 09) stíhání od roku 2013. Policie jim kladla za vinu to, že o rok dříve údajně neoprávněně zvýhodnili firmu Haguess, tehdejšího vlastníka práv ke kartě opencard, když jednomyslně schválili navazující kontrakty. Radní se hájili tím, že opencard byla dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak. Schválení smluv jim navíc doporučila hodnotící komise.

Senát soudce pražského městského soudu Alexandera Sotoláře nejprve radní dvakrát uznal vinnými. Až po výměně soudce nakonec soudy Vorlíčkovou i zbylé obžalované osvobodily. Podle konečného verdiktu nerozhodli svévolně, ale na základě odborných stanovisek.

Ministerstvo spravedlnosti se ženě následně omluvilo a odškodnilo ji částkou 344.000 Kč. Podle Vorlíčkové je ale tato částka zcela nedostatečná. Loni v prosinci u soudu uvedla, že nezákonné obvinění jí zničilo nejen politickou kariéru, ale i zdraví. Samotný trestní proces – náklady na právníky či na znalecké posudky – ji pak podle jejího vyjádření stál 1,9 milionu korun, přičemž ministerstvo jí z této částky uhradilo zhruba 1,1 milionu.

Právník Vorlíčkové také už dříve připomněl, že radní obdrželi sdělení o zahájení stíhání za přítomnosti novinářů a že původní soudce Sotolář manipuloval s protokoly. Právní zástupce také naznačil, že stíhání mohlo být politicky motivované.

Vorlíčková v minulosti ostře zkritizovala jak Sotoláře, tak původní dozorující státní zástupkyni Dagmar Máchovou. Jejich postup označila za zvěrstvo. V souvislosti s kauzou opencard získala cenu za odvahu od Nadačního fondu proti korupci – mimo jiné za to, že právě na základě jejích informací se přišlo na manipulování s protokoly z hlavního líčení. Kárný senát následně Sotoláře odvolal z funkce předsedy senátu, talár mu však ponechal. Neprokázalo se totiž, že by do protokolů zasahoval ve snaze poškodit obžalované.

(čtk)