Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Úřad vlády

Blažek: Zastropování energií brání právní překážky. Musíme najít řešení

Cestu k zastropování rostoucích cen energií bude ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) hledat s právníky a podnikateli v tomto týdnu. Nějaké řešení se najít musí, jinak to nedopadne dobře, řekl dnes po schůzce se zástupci Soudcovské unie. Navázal tak na svůj páteční projev ve Sněmovně, kde uvedl, že pokud se nynější energetická krize nevyřeší, mohl by být ohrožen politický systém země.

„Žádná demokracie nikdy v dějinách nepřežila, pokud nefungovala ekonomika ve státě. Proto volám po tom, aby se urychleně jednalo z pudu sebezáchovy o cenách energií jak v rámci Evropské unie, tak u nás,“ shrnul dnes Blažek svůj páteční projev.

„Jsem přesvědčený, že různé právní překážky nám v této situaci nemohou bránit v tom, abychom se otevřeně nebavili o tom, čemu se lidově říká zastropování energií,“ pokračoval. „V zásadě je potřeba najít takové řešení, aby těm, kdo elektřinu vyrábějí nebo distribuují, nevznikaly takové škody, aby měli možnost to v budoucnosti uplatňovat po státu jako náhradu škody – nebo když ne po státu, tak po Evropské unii. Ta otázka není jednoduchá,“ uvedl.

Doplnil, že s výjimkou čtvrtečního hlasování o důvěře vládě se chce tento týden věnovat výhradně této problematice. „Mám se potkat se spoustou lidí z různých profesí nejenom právnických, ale i podnikatelských, a bavit se o tom, jak to řešit. Nikdo není geniální, Blažek už vůbec ne. Ale cítím, že se nějaké řešení najít musí a není možné slýchávat, že to nejde,“ dodal.

Otázku dnes ministr řešil i se zástupci Soudcovské unie, s nimiž měl schůzku kvůli nejmenování soudce Aleše Novotného místopředsedou brněnského krajského soudu. K tomu, zda při zastropování cen energií nehrozí státu spory o náhradu škody, se nicméně šéf unie Libor Vávra vyjádřit nechtěl. „Já na to jako soudce odpovědět nesmím. Pakliže by to mohlo být předmětem soudních sporů, logicky nechcete vědět od soudce předem, jak to dopadne,“ vysvětlil.

(čtk, epa)