Prezident Soudcovské unie Libor Vávra Foto: Eva Paseková

Prezident Soudcovské unie Vávra: Kdybychom věděli o výtce soudci Novotnému, k naší kritice ministra Blažka by zřejmě nedošlo

Pokud by zástupci Soudcovské unie měli informace, že soudce Aleš Novotný nebude jmenován místopředsedou brněnského krajského soudu kvůli výtce za průtahy, která mu byla udělena v roce 2020, ostrá kritika ministra spravedlnosti Pavla Blažka(ODS) by zřejmě nevznikla. České justici to řekl prezident Soudcovské unie Libor Vávra po jednání na ministerstvu spravedlnosti. „Výtka je exaktní argument. Překvapila mě tvrdost těch formulací, které v ní byly uvedeny,“ řekl Vávra.

Výtku Novotný dostal od tehdejšího předsedy soudu Milana Bořka za to, že devětkrát žádal o prodloužení lhůty na vyhotovení písemného rozsudku. Ten nakonec dokončil až po 19 měsících. Libor Vávra coby bývalý letitý soudní funkcionář podobné skutky v minulosti z pozice kárného žalobce několikrát žaloval. Prohřešek Novotného ale hodnotit nechtěl. „To je něco, co se musí vyřešit v Brně. Každý máme jinou formu projevu při ukládání výtky. Jak jsem znal bývalého předsedu Krajského soudu v Brně, tak ta tvrdost formulací mě překvapila. O věci ale nevím nic a nikdy jsem neviděl spis ani další věci, které s tím souvisejí,“ řekl České justici Vávra. Nesplnění této povinnosti nelze podle Blažka vztahovat na trestní senát jako celek.

Soudce nesmí nekriticky přejímat názory obžaloby, varoval ministr

Setkání bylo reakcí na ostrou kritiku, kterou se Soudcovská unie ohradila proti Blažkovým důvodům pro Novotného nejmenování. Resort uvedl, že Novotný se v rámci svého nezákonného rozhodování v trestních kauzách podílel na vzniku škody státu téměř 4 miliony korun a další řízení jsou v běhu. Vávra uvedl, že soudci se ozvali jen kvůli tomu, že spojovat konkrétní rozhodnutí soudce s tím, zda bude někdo jmenován soudním funkcionářem, považuje od ministra za nešťastné.

„Podle mého je zcela vyloučeno, aby nejmenování jediného funkcionáře jakkoliv ohrozilo nezávislost justice,“ prohlásil dnes Blažek s tím, že neustavení Novotného do funkce místopředsedy brněnského soudu pro trestní úsek rozhodně nebude mít vliv na žádné kauzy.

Ztotožnil se také s názorem Nejvyššího soudu, že senát vedený soudcem Novotným „nekriticky převzal názory obžaloby“. „Trvám na tom, že soudce se nikdy nemá a nesmí stát součástí obžaloby. Možná, že i v tomto světle se ukazuje, proč jsou rozhodnutí trestního senátu pod vedením soudce Novotného opakovaně rušeny vyššími soudy,“ dodal.

Blažek: Jmenoval jsem již desítky funkcionářů

Blažek po schůzce zdůraznil, že v žádném případě neobstruuje jmenování soudních funkcionářů. „Za dobu, co jsem podruhé ministrem jsem jmenoval 46 nových soudců, resp. 36 nových státních zástupců. Co se týká soudních funkcionářů, těch jsem jmenoval 30 a 15 funkcionářů z řad státních zástupců,“ uvedl ministr spravedlnosti s tím, že výroky Soudcovské unie ho zamrzely, protože se zástupcům justice vždy snažil vyjít vstříc. „Na žádost soudců jsem například domluvil historicky první návštěvu předsedy vlády na pracovním jednání nejvyšších zástupců justice. Také se mi podařilo domluvit jednání představitelů justice s ministrem financí, což bylo v obou případech dle představitelů justice historicky poprvé. A přitom to rozhodně nebylo mou povinností, byla to vstřícnost,“ uvedl.

S Vávrou se podle svých slov dohodl na lepší komunikaci do budoucna. Unii slíbil, že kdyby v budoucnu ohledně jmenování soudního funkcionáře nastala obdobná situace, projedná ji s ní předem.

„Se Soudcovskou unií jsme připraveni i nadále diskutovat, domluvili jsme se, že nebudeme v nejbližší době pokračovat ve veřejné polemice, neboť lidé nyní mají mnohem závažnější starosti a obavy a není v našem společném zájmu je zneklidňovat ještě více. K diskusi jsem ovšem samozřejmě kdykoli připraven. Uznávám argument Soudcovské unie, že zvolené odůvodnění, které poskytlo ministerstvo jako odpověď podle informačního zákona na svých stránkách, nebylo nejšťastnější,“ řekl Blažek. Ten v pátek při jednání Poslanecké sněmovny varoval před možnými společenskými změnami v důsledku energetické krize. Situaci označil jako ohrožení demokracie pro celou Evropu.

Schůzky na ministerstvu se zúčastnili kromě Vávry a Blažka jeho náměstci a viceprezident Soudcovské unie Roman Lada.

Blažka minulý týden zkritizovala i Unie státních zástupců. Ministr dnes zopakoval, že tento přístup se setkal s nevolí některých ministrů na jednání vlády. „Státní zástupci jsou součástí moci výkonné, vůbec nemají postavení jako soudci. Někteří vládní kolegové, nikoliv já, já jsme pouze předkládal fakta, se pozastavovali nad tím, jak se někdo, kdo je ústavně součástí jedné moci, může zastávat moci druhé. Musel jsem odpovídat na dotazy, kolik má Unie státních zástupců členů. Zdaleka nezastupují ani polovinu státních zástupců,“ uzavřel Blažek. Ministra se naopak zastala Česká advokátní komora.

Eva Paseková