Ministr financí Zbyněk Stanjura s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem Foto: Úřad vlády

Česká advokátní komora podpořila Blažka: Ministr má právo soudce místopředsedou nejmenovat

Česká advokátní komora se postavila za ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) když připomněla, že nejmenovat místopředsedou soudu navrženého kandidáta je jeho zákonnou pravomocí. Zástupci komory to uvedli v prohlášení v Advokátním deníku. Blažek se má v pondělí sejít s vedením Soudcovské unie, která ho za jeho kroky zkritizovala. „Děkuji České advokátní komoře za vyjádření podpory v tzv. kauze Novotný. Žijeme bohužel v době, kdy se terčem absurdních obvinění stane ministr i tehdy, když naplňuje svou zákonnou pravomoc,“ reagoval ministr na Twitteru.

„S ohledem na některá vyjádření k tomu, že ministr spravedlnosti nevyhověl návrhu na jmenování místopředsedy Krajského soudu v Brně, z nichž některá jsou i od advokátů, považuje Česká advokátní komora za potřebné zmínit, že podle § 104 odst. 1 zákona č. 6/2002 Sb., o soudech a soudcích, v platném znění místopředsedy krajského soudu jmenuje z řad soudců na návrh předsedy krajského soudu ministr spravedlnosti,“ uvedli zástupci ČAK.

V rámci této kompetence se ministr podle advokátů nepochybně může rozhodnout, že návrhu na jmenování navrženého kandidáta do funkce nevyhoví. „Jestliže tedy JUDr. Pavel Blažek, Ph.D., nejmenoval Mgr. Aleše Novotného místopředsedou Krajského soudu v Brně, postupoval v souladu se svým zákonným oprávněním,“ stojí v prohlášení.

Soudcovská unie se minulý týden ostře ohradila proti argumentům, kterými ministr vysvětlil své rozhodnutí Aleše Novotného nejmenovat místopředsedou Krajského soudu v Brně. Ministerstvo uvedlo, že Novotný se jako soudce svými nezákonnými rozhodnutími opakovaně podílel na tom, že státu vznikla škoda téměř 4 miliony korun. Unie uvedla, že toto odůvodnění je „nepřijatelné a do budoucna velmi nebezpečné“. Proti se postavila i Unie státních zástupců, což se nelíbilo několika členům vlády včetně premiéra.

Naopak Unie obhájců stanovisko nezveřejnila.

„Nepovažujeme jako UO ČR za nutné vydávat prohlášení či stanoviska, k věci tak zjevné. Je to právě ministr, který nejenže jmenuje, ale hlavně jako jediný nese za své rozhodnutí odpovědnost. A proto může a musí být při svém uvážení nezávislý, jinak by porušil slib člena vlády ve smyslu článku 69 odst. 2 Ústavy,“ uvedl pro Českou justici člen prezidia Václav Vlk. Podle něj jde ve sporu o správu soudů, nikoliv o rozhodování soudců. „Pokud jde o partnery pro pana ministra k diskusi, rozhodně jimi není Unie státních zástupců, milý, ale velmi vlivový spolek na úrovni stejně odborné jako třeba Unie rodinných advokátů,“ dodal.

Česká justice opakovaně informovala o tom, že Novotný se také potýkal s vážnými problémy s průtahy. V minulosti dostal výtku za to, že rozsudek vyhotovil až za 19 měsíců a devětkrát žádal nadřízeného o prodloužení lhůty.

Eva Paseková