ČAK řeší úniky informací Foto: Pixabay

GIBS odmítla informace, že prověřuje šéfa rozvědky kvůli kauze Dozimetr

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) odmítla jako nepravdivé zprávy, že začala prověřovat ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka kvůli úniku informací v kauze údajné korupce v dopravním podniku (DPP) Dozimetr. Únik informací v tomto případě sice inspekce prověřuje, ale se šéfem rozvědky to podle ní nijak nesouvisí. GIBS to dnes uvedla v tiskové zprávě. O Mlejnkovi se začalo hovořit kvůli jeho opakovaným kontaktům s lobbistou Michalem Redlem, který je v kauze Dozimetr stíhaný.

O pravidelných stycích mezi Redlem a nedávno jmenovaným šéfem ÚZSI Mlejnkem informoval tento týden server Seznam Zprávy. Ve čtvrtek napsal, že podle jeho informací začala GIBS prověřovat podezření, že právě Mlejnek donášel skupině kolem Redla citlivé policejní informace. Inspekce se dnes proti těmto informacím ohradila.

Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová uvedla, že pravdivé je v článku vyjádření šéfa inspekce Radima Dragouna, podle něhož GIBS od Národní centrály proti organizovanému zločinu obdržela poznatek týkající se úniku informací. „Tato skutečnost se zakládá na pravdě, nicméně poznatek nemá nic společného s příslušníkem ÚZSI, nýbrž se jednalo o poznatek v počáteční fázi, na základě kterého jsme únik informací v kauze ‚Dozimetr‘ začali prověřovat,“ zdůraznila.

Je podle ní už veřejně známou informací, že GIBS v případu prověřuje podezření z možného úniku některých informací z trestního řízení a podezření z neoprávněných lustrací. „Obecně můžeme sdělit, že GIBS trestní řízení, ve kterém by figuroval jako podezřelá osoba příslušník ÚZSI, nevede,“ uvedla mluvčí inspekce. Za mylnou označila i další informaci Seznam Zpráv, že o prověřování Mlejnkovy role byly rozšířeny úkony trestního řízení.

„K vyvrácení těchto zveřejněných informací jsme se uchýlili z toho důvodu, že informace uvedené ve výše zmíněných článcích mohou zásadním způsobem destabilizovat situaci v ÚZSI a poškodit ÚZSI samotný,“ dodala Nguyenová.

Policejní prezident Martin Vondrášek dnes novinářům řekl, že policie podávala v souvislosti s kauzou Dozimetr na GIBS dva podněty a ani jeden z nich se netýká současného šéfa ÚZSI.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už dříve řekl, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Případem se bude 25. srpna zabývat sněmovní komise pro kontrolu ÚZSI, o situaci chce s Rakušanem mluvit příští týden i premiér Petr Fiala (ODS).

Mlejnek sdělil serveru Seznam Zprávy, že se s Redlem zná od roku 2012. Potkával se s ním údajně jednou až dvakrát ročně. V dané době pracoval ve firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo to, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou jeho prostřednictvím nezískal, uvedl.

Server Aktuálně.cz dnes napsal, že Mlejnkova žena se v roce 2017 stala čtvrtinovou spolumajitelkou firmy poskytující ochranu proti odposlechům Dyn Tedes. Dalších 40 procent vlastní manželka bývalého detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Luďka Vokála, kterého soud před několika měsíci pravomocně potrestal v kauze Vidkun za korupci a vynášení informací z policejních spisů.

Mlejnek Aktuálně potvrdil, že se s Vokálem osobně zná, víc jejich kontakty nekomentoval. Nereagoval ani na dotaz, zda se sám někdy podílel na aktivitách firmy Dyn Tedes. Uvedl, že jeho žena ve firmě figurovala, svůj podíl už ale odprodala, a to letos 28. června. Pravomocný trest přitom Vokál dostal už v dubnu, připomnělo Aktuálně.cz. Mlejnkova žena je přitom podle serveru v obchodním rejstříku stále vedena jako spolumajitelka. Firma porušuje zákon a dlouhodobě nezveřejňuje účetní závěrky, napsalo Aktuálně. Mlejnek je bývalý voják, v roce 2012 skončil ve Vojenském zpravodajství a začal podnikat.

Rakušan už dříve uvedl, že nového šéfa ÚZSI považuje za profesionála s úctyhodným kariérním profilem a nesdílí názor, že pouhý kontakt s jakkoliv problematickou osobou by měl člověka automaticky diskreditovat. Jediným důvodem k Mlejnkovu odvolání by podle něj bylo, kdyby nezískal prověrku na stupeň přísně tajné.

(čtk)