Bývalý soudce dostal za podvody podmínku Foto: Pixabay

Nejvyšší soud zamítl dovolání firmy Rathova advokáta Černého kvůli fiktivní pohledávce

Advokát Adam Černý (respektive jeho společnost DN Art pozn. red.) neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu, ve kterém rozporoval rozhodnutí týkající se přihlášení fiktivní pohledávky za 550 milionů korun v konkursu Heavy Machinery Services. Soud v čele s předsedou senátu Hynkem Zoubkem shledal dovolání z velké části nepřípustným, zbytek dovolacích důvodů pak zamítl. Černý doufal, že pokud by s dovoláním uspěl, nemusel by zaplatit pokutu 180 milionů korun, kterou mu udělil Českobudějovický krajský soud a proti které se odvolal. Advokát má kvůli problematické pohledávce soudem obstavený majetek.

Advokát Adam Černý, který je známý svou obhajobou exhejtmana Davida Ratha a žalobami proti koronavirovým opatřením tvrdí, že pohledávka v konkursu Heavy Machinery Services měla reálný základ. Byla podle něj v účetnictví vagonky.

Nejvyšší soud ale nyní jeho dovolání odmítl a posvětil tak rozhodování obecných soudů. Rozsudek je k dispozici v insolvenčním rejstříku.

Rozhodnutí si můžete prohlédnout v insolvenčním rejstříku.

Kvůli Černého pohledávce v roce 2014 nebyl schválen při přezkumném řízení návrh na prohlášení konkurzu. Firma místo toho skončila v reorganizaci a dál pokračovala v provozu. Následně vytvořila dluhy za dalších 150 milionů korun, a tím se snížila suma, která se má rozdělit mezi původní věřitele.

Českobudějovický krajský soud nedávno rozhodl, že Černý nesmí nakládat se svým majetkem na Dobříši. Podle rozhodnutí se insolvenční správkyně Petra Hýsková obávala, že jde o jedinou možnost, jak může Černý zaplatit vysokou pokutu. Panovala také obava, že Černý se chce majetku zbavit. České justici advokát po rozhodnutí soudu sdělil, že je pokuta likvidační a soud rozhodoval excesivně. Uložená pokuta je podle něj i kvůli své výši protiústavní.

Advokát v dovolání namítal, že věc měla být posouzena z pohledu vydržení pohledávek společností Palm Partners Ltd. ze Seychelských ostrovů, která pohledávku uplatňovala. Ve věci podal ještě jedno dovolání, o něm NS zatím nerozhodl.

Za absurdní také označil závěry obou soudů ohledně toho, že neprokázal zhotovení stavebního díla a poskytnutí půjček dlužníku za situace, kdy předložil dvě uznání dluhu.

Dovolání i proti soudu prvního stupně

Nejvyšší soud v rozhodnutí upozornil, že Černý podal dovolání proti rozhodnutí insolvenčního i odvolacího soudu, i když proti rozhodnutí prvního stupně dovolání podat nelze. To tedy NS odmítl v plné šíři.

Advokát Adam Černý: Foto: Česká televize

NS dále odmítl dovolání jako objektivně nepřípustné v rozsahu, ve kterém dovolatel napadá rozsudek odvolacího soudu ohledně nákladů řízení před insolvenčním soudem.

Konečně jako nepřípustné pak NS shledal dovolání ve věci samé. Připomněl mimo jiné nález  a usnesení Ústavního soudu kdy soudci uzavřeli, že právní teorie i soudní praxe je jednotná v názoru, že peněžitá pohledávka je vztahem závazkovým, a nikoliv právem věcným. Tudíž nemůže požívat ochrany, která je ústavně zaručena právu vlastnickému. Závěr odvolacího soudu přitom je, že se advokát nestal vlastníkem pohledávek.

Dovolání není přípustné ani pro řešení otázky, zda Černý prokázal zhotovení díla a poskytnutí půjček dlužníku za situace, kdy předložil dvě dlužníkova uznání dluhu. Nejvyššímu soudu totiž advokát nepředkládá otázku způsobilou dovolacímu přezkumu, ale zpochybňuje skutkový stav, kterým je NS vázán.

Společnost s konáním přezkumného jednání souhlasila

Procesně NS posuzoval otázku, jaký význam má nesprávné obsazení insolvenčního soudu při přezkumném jednání jednání  pro incidenční spor o pořadí pohledávky, která byla přezkoumána na zvláštním přezkumném jednání. Touto otázkou se Nejvyšší soud dosud nezabýval. V daném případě k tomu ale podle rozhodnutí přihlížet nelze, protože společnost Palm Partners s konáním zvláštního přezkumného jednání souhlasila a nebyla tak způsobena žádná zásadní procesní újma.

Společnost HMS navazovala na tradici výroby a oprav železničních nákladních vagonů. Dříve měla název Legios. Vagonku ovládal podnikatel František Savov, který je obviněný v kauze daňových podvodů a žije v Londýně. Vagonka je v insolvenci, od roku 2014 v úpadku. Nemá žádný provoz ani zaměstnance.

Eva Paseková