Prostějov Foto: Wikipedia - Txllxt TxllxT

Prostějov chce přispět na publikaci o státním zástupci z krčmaňské aféry

Prostějov chce poskytnout Vědecké knihovně Olomouc dotaci 70.000 korun na zhotovení životopisné publikace a doprovodnou výstavu mapující život bývalého státního zástupce Františka Doležela, který vyšetřoval tzv. krčmaňskou aféru. Kauza se týkala tajemného atentátu na československé ministry a na jejím počátku stálo odeslání tří balíčků s výbušninami ministrům Prokopu Drtinovi, Petru Zenklovi a Janu Masarykovi v září 1947. Událost několik měsíců hýbala politickým děním. Vyšetřovací verze vedly do Krčmaně a Olomouce. Státní zástupce Doležel se narodil a žil v Prostějově, řekla dnes novinářům primátorova náměstkyně Milada Sokolová (ODS).

Dotaci pro Vědeckou knihovnu Olomouc budou schvalovat prostějovští zastupitelé. „Finance by měly podpořit předtiskovou přípravu publikace a výstavních panelů, tisk publikace a výstavních panelů s podmínkou předání pěti kusů výtisků městu Prostějovu,“ řekla Sokolová. Připomněla, že bývalý státní zástupce Doležel získal za své životní postoje in memoriam Cenu města Prostějova za rok 2016.

Čtěte také: „Dobrý člověk ještě žije“: Příběh státního zástupce Františka Doležela

„V celé aféře hráli nepřímo důležitou roli i další regionální aktéři, k nimž lze řadit především prostějovského exstarostu a poslance Ústavodárného národního shromáždění za sociální demokracii Oldřicha Johna. Město Prostějov již v roce 2019 na jeho rodný dům nechalo instalovat pamětní desku,“ uvedla Sokolová.

Krčmaňská aféra nazývaná též krabičkový atentát je skandál, který propukl v roce 1947 okolo neúspěšného pokusu o atentát na tři nekomunistické ministry vlády – Petra Zenkla, Jana Masaryka a Prokopa Drtinu. Na jejich adresu někdo odeslal poštou tři balíčky označené jako voňavky, vzbudily však podezření a nálože byly včas zneškodněny. Stopy od balíčků s náložemi vedly na Olomoucko a do parlamentu k členům komunistické strany. Proces s údajnými pachateli nikdy nezačal, protože jejich stíhání bylo po únorovém převratu zrušeno.

(čtk)