Walter byl kvůli podezření ze znásilnění zatčen v roce 1986, kdy mu bylo 17 let Foto: Pixabay

Soud v USA po 36 letech osvobodil černocha, který neprávem pykal za znásilnění

Americký soud osvobodil černocha, který byl před 36 lety v New Orleans neprávem odsouzen za vloupání a znásilnění. Informovala o tom dnes agentura AP. Sullivan Walter strávil za mřížemi velkou část života mimo jiné kvůli tomu, že porota v původním procesu vůbec nedostala k dispozici výsledky analýz krve a spermatu, které mohly obžalovaného očistit, uvedl soudce.

Walter byl kvůli podezření ze znásilnění zatčen v roce 1986, kdy mu bylo 17 let. Jako důkaz proti němu sloužila výpověď oběti, která jej identifikovala. Už tehdy ovšem byly pochybnosti, zda je výpověď důvěryhodná, protože žena při nočním přepadení mimo jiné neměla možnost si útočníka pořádně prohlédnout. Na fotografii jej identifikovala až několik týdnů po činu.

„Bylo to nehorázné, a to je ještě slabé slovo,“ komentoval dnes původní rozsudek soudce Darryl Derbigny.

Walter podle původního rozsudku dostal trest 39 let za znásilnění a nesouvisející případ vloupání. Obhájci osvobozeného muže uvedli, že při jeho odsouzení sehrálo velkou roli to, že šlo o černocha – policie podle nich došla k závěru, že jeho vinu nebude nikdo zpochybňovat.

(čtk)